Politika 21.06.2024.

Dodik za Banjaluka.net: Vazalnu BiH će dokrajčiti Šmit, PIK i arogantne ambasade

ČITANJE: 4 minute

Radeći ozbiljno i časno svoj posao, braneći svakodnevno interese svog naroda i štiteći Republiku Srpsku od nebrojenih nasrtaja, nisam, niti obraćam pažnju na nevažna, neustavna, antidemokratska i anticivilizacijska s koca i konopca sastavljena tijela poput takozvanog i samozvanog Savjeta za implementaciju mira (PIK), ali moram pridati pažnju modernim zavojevačima koji bez ičije saglasnosti i formalne potvrde vršljaju po BiH, izjavio je za Banjaluka.net Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

“U prošlosti su strani zavojevači imali bar neku potvrdu, ferman, hatišerif ili carsko odobrenje Beča, pa smo i formalno znali protiv koga i čega se borimo za slobodu.

Danas izvršioci projekta “unitarna BiH”, ne razumijevajući karakter brdovitog Balkana, niti nesalomivu želju srpskog naroda za opstankom, istu tu BiH iz vazalnog, potlačenog i nesamoupravnog statusa vuku u totalni nestanak i zapećak istorije. Istini za volju, institucija visokog predstavnika jeste dejtonska kategorija, ali njemački državljanin Kristijan Šmit nije izabran u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija, stoga bismo mi bili rušitelji ustavnog poretka BiH kada bismo ga priznali za ono što on nije. Savjet za implementaciju mira (PIK) je društvance bez smisla i osnova, s iskrivljenim ciljevima i samopogubnim djelovanjem. Zaključak PIK-a da ‘entiteti Republika Srpska i Federacija BiH nisu države, te da postoje isključivo na osnovu Ustava BiH’ je pokušaj podvale za iole pismenog čovjeka. Na unutrašnjem političkom planu i Republika Srpska i Federacija BiH su države više od zajedničkog nivoa BiH”, naglasio je Dodik.

On je podsjetio članove te neformalne i komformističke grupe da je Republika Srpska nastala 9. januara 1992. godine, a da je Federacija BiH formirana 18. marta 1994. godine na osnovu Vašingtonskog sporazuma. Republika Srpska i Federacija BiH su strane koje su učestvovale u kreiranju Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i koje su potpisale sve anekse Dejtonskog sporazuma, koji čine njegov integralni dio.

“Podsjetiću, PIK i da je Venecijanska komisija Savjeta Evropse još 2005. godine dala mišljenje broj 337/2005 u kojem je navedeno da aneksi Dejtonskog sporazuma predstavljaju njegovu suštinu i da se kao takvi smatraju međunarodnim ugovorima. Iz navedenog slijedi da Republika Srpska i Federacija BiH i te kako jesu strane koje su pregovarale, dogovarale i potpisale anekse Sporazuma i na taj način postale i subjekti međunarodnog prava.

Republika Srpska i Federacija BiH, kao strane ugovornice, udružile su svoje teritorije u novoformiranu BiH, predale joj samo dio sopstvenog suvereniteta koji se odnosi na međunaordni apspekt, te zadržale u potpunosti unutrašnju suverenost. Međutim, PIK ne propušta priliku da naglasi da “entiteti nemaju pravo na otcjepljenje”, a osnovnim korišćenjem argumenta a contrario lako dolazimo do zaključka daje dozvoljeno sve ono što nije izričito zabranjeno. To je samo njihov neobvezujući stav, s ciljem da zaplaši. Naravno, entiteti mogu da se razdvoje i nastave posebno da žove kao države”, izjavio je predsjednik Dodik.

On postavlja pitanje da li vrijedi objašnjavati norme Dejtonskog sporazuma i političke (ne)prilike u BiH onima koji sami moraju objasniti svoj status i svoje djelovanje.

“Postavlja se i pitanje jesmo li mi iz Republike Srpske i dužni to objašnjavati?! Ipak ću im objasniti još nekoliko važnih činjenica. Od BiH nećete napraviti državu vještačkim uzdizanjem Savjeta ministara na rang izvršnog organa vlasti, na rang vlade. Prema Dejtonskom sporazumu i Ustavu BiH Savjet ministara je pomoćni organ Predsjedništva BiH. Koliko god željeli od Savjeta ministara načiniti ono što nije, toliko ćemo vas puta podsjetiti da samo čitate. Podsjetićemo vas i da Parlamentarna skupština BiH nije nikakvo nacionalno predstavništvo, nikakva narodna skupština ili predstavništvo građana. Parlamentarna skupština BiH je zakonodavno tijelo sastavljeno po entitetskim i nacionalnim šavovima, koje ima zadatak da donosi zakone u malom broju Ustavom unaprijed predviđenih oblasti, dok su stvarna narodna predstavništva Narodna skupština u Republici Srpskoj i Parlamentarna skupština u Federaciji BiH.

Republika Srpska vjerno sprovodi i poštuje ono što je dogovoreno i potpisano, ali isto tako i odbija da primijeni, poštuje i sprovodi sve što je nametnuto. Nebrojenim nametanjima i svojevoljnim prekrajanjem dogovorenog i potpisanog, strani zavojevači su trajno i nepovratno oskrnavili Opšti okvirni sporazum za mir u BiH, želeći da svedu entitete na rang lokalnih organa. Ne samo da nisu uspjeli u svojim namjerama, već su Republici Srpskoj dali neviđenu snagu, nadljudsku visprenost i političku mudrost. Republika Srpska jeste strana, jeste subjekt i potpisnik svih aneksa Dejtonskog sporazuma.

Republika Srpska je prečesto pozivala na poštovanje napisanog i potpisanog, ali još češće je niko nije čuo, ili nije htio da čuje. Zato ni Republika Srpska neće čuti, niti slušati, niti čitati “jalijske” vapaje i u bijelim rukavicama pisane kominikee, kada bude donosila svoje odluke”, rekao je predsjednik Dodik.

Oznake: Milorad Dodik, PIK