DODIK ZA GAZETU: Nećemo ugroziti prijateljstvo sa Rusijom

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je u intervjuu za rusku Gazetu da određene političke struje žele članstvo BiH u NATO, ali da je za srpski narod to ponižavajuće i neprihvatljivo.

Nismo zaboravili da je NATO bombardovao Republiku Srpsku, a kasnije i Srbiju. Istorijska je činjenica da su za vrijeme jugoslovenskog sukoba Hrvati i Bošnjaci uživali podršku članica NATO. S toga, naravno, nastoje ubrzati proces evroatlantskih integracija BiH. Oni vjeruju da će nakon toga dobiti još veću političku podršku Zapada, jer NATO nije samo vojna organizacija, već i politička organizacija – rekao je Dodik.

On kaže da pitanje članstva u NATO za srpski narod predstavlja ne samo poniženje, već i gubitak samostalnosti i ugrožavanje dobrih srpsko-ruskih odnosa.

– Ne želimo da granica NATO sa Srbijom ide rijekom Drinom. Ne želimo da izgubimo političku autonomiju i prijateljstvo sa Rusijom – istakao je Dodik.

Kada je riječ o situaciji u regionu, Dodik je rekao da se zapadni eksperimenti na Balkanu nastavljaju, te da neriješeni sukobi omogućavaju Zapadu da potencijalno ponovo interveniše.

On kaže da u regionu prevladavaju dvostruki standardi – ono što je dozvoljeno jednom narodu, drugom nije.

– S jedne strane, dozvoljeno je stvaranje etnički čiste Hrvatske i odvajanje Kosova od Srbije, a sa druge strane, Republika Srpska se zadržava u Bosni i Hercegovini, koja zapravo ne funkcioniše – ističe Dodik i dodaje da to jasno ukazuje na negativne namjere prema jednom narodu – srpskom.

On naglašava da je rukovodstvo Srpske i Srbije svjesno šta treba da se uradi da se spriječe nasilje i pokušaji nelegitimnog zauzimanja vlasti od strane onih koji djeluju u interesu Zapada.

– Dobili smo nedvosmislenu podršku ljudi na izborima i moramo opravdati njihovo povjerenje – poručuje Dodik.

Dodik je izrazio uvjerenje da će jednog dana svi Srbi živjeti u jednoj državi.

– Ako je to dozvoljeno drugima, zašto Srbima ne bi bilo? – pita on.

Dodik je, u intervju za Gazetu, najavio da će u junu prisustvovati Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, te da je za Republiku Srpsku važno da bude predstavljena na ovom važnom svjetskom događaju.

– Redovno posjećujem ovaj forum i smatram ga jednim od ključnih svjetskih foruma, posebno zato što se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Vladimira Putina. Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu je prilika da se upoznate sa dostignućima ruske ekonomije – rekao je Dodik.

On je podsjetio da su ključni sporazumi o učešću ruskih kompanija u projektima u Republici Srpskoj potpisani upravo u Sankt Peterburgu, te da je izuzetno važno da se nastave pregovore o učešću Srpske u projektu “Turski tok”.

Dodik je rekao da će učestvovati na manifestaciji “Besmrtni puk” 9. maja u Banjaluci, te da Republika Srpska i srpski narod podržavaju ovakve i slične događaje kojima čuvaju sjećanje na svoje pretke, njihove podvige i patnje.

Dodik je naglasio da su mu podrška i savjeti slavnog srpskog režisera Emira Kusturice jako važni.

– On je moj prijatelj, veliki intelektualac, sposoban da razjasni suštinu problema, izbjegavajući birokratske izraze. Emir mi pomaže da razumijem zamršenosti globalnih procesa – rekao je on.

(RTRS)

POSJETA MAĐARSKOJ: Dodik se u utorak sastaje sa Orbanom

Za Srbe koji žive u Mađarskoj Republika Srpska je druga matica, poručili su to iz Samouprave Srba u Mađarskoj, nakon sastanka sa srpskim članom i predsjedavajućim Predsjedništva BiH. Milorad Dodik danas je razgovarao sa predstavnicima srpskih organizacija u Mađarskoj, profesorima Srpske Gimnazije i predstavnicima srpskih kulturnih zajednica o položaju Srba u Mađarskoj, političkoj situaciji u

NEDELJKO MILAKOVIĆ NAPUŠTA DNS: Razmatra prelazak u Ujedinjenu Srpsku ili Poligraf

Iako je došao u Demokratski narodni savez kao veliko pojačanje i političar koji je na izborima imao oko 4.000 glasova, Nedeljko Milaković je vrlo brzo postao smetnja ljudima u DNS-u, tako da će uskoro napustiti ovu stranku, saznaje opcija.net. Svojevremeno, predsjednik DNS-a Marko Pavić garantovao je Milakoviću da će ga vratiti na mjesto direktora Gradskog

Obilježeno pola vijeka banjalučke Osnovne škole “Sveti Sava”

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je značaj obilježavanja 50 godina postojanja i rada Osnovne škole “Sveti Sava” u Banjaluci, te navela da je Vlada Srpske kroz različite intervencije u ovu školu uložila dva miliona KM. Cvijanovićeva je napomenula da ova ustanova u tom pogledu nije izuzetak, te da je to slučaj i sa svim

PROGRAM PREKVALIFIKACIJE U IT Počela obuka za 100 nezaposlenih mladih

Polaznici prve IT prekvalifikacije u RS, pilot programa Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS i Inovacionog centra Banjaluka, počeli su danas zvanično intenzivnu obuku iz oblasti programiranja i poslovno-komunikacijske vještine. U narednih šest mjeseci 100 mladih visokoobrazovanih ljudi, koji nisu uspjeli da pronađu posao u RS u svojim strukama, očekuje najprije

Napali policajce i psovali im majku

Banjalučka policija uhapsila je Dušana Džajića (31) i Adrijanu Stevanović (26) jer su tokom redovne kontrole napali policajce. Nezvanično saznajemo da su Stevanovićeva i Džajić bili pod dejstvom alkohola i narkotika. Kako su naveli iz Policijske uprave Banjaluka, navodeći inicijale, tokom obavljanja redovnih poslova i zadataka, u subotu u Bulevaru Milutina Milankovića u Banjaluci policija

RADOJIČIĆ: Aktuelna administracija ispunjava obećanja prethodnika

Banjaluka je nakon višegodišnjeg čekanja dobila novi most preko Vrbasa. Upravo završetak poslova na koje se u gradu čeka decenijama te izvršenje obećanja koja su godinama stara je, prema riječima gradonačelnika Igora Radojičića, obilježilo prethodan period njegovog rada. – Uspjeli smo spojiti Istočni tranzit koji je čekao od 1986. Napravili smo prvu javnu sportsku dvoranu

Suđenje Raduloviću i Stijaku: Završne riječi u septembru

Suđenje bivšim policijskim inspektorima Srđanu Raduloviću (34) i Ognjenu Stijaku (34), optuženima za šverc narkotika, obilježila je danas burna rasprava u sudnici i to u vezi sa zakazivanjem termina iznošenja završnih riječi, budući da su rokovi probijeni. Radulović je čak bio i nakratko udaljen iz sudnice jer je tokom suđenja više puta prekidao sudiju, a