Politika 28.07.2020.

DODIK: Zaštititi interese Republike Srpske uz jedinstvo srpskih stranaka

ČITANJE: 2 minute

Jedinstvo srpskih stranaka na predstojećoj posebnoj sjednici Parlamenta Srpske je neophodno kako bi se zaštitili interesi Srpske, istakao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

To je, kaže Dodik, neophodno kako bi se potvrdila politika odbrane interesa Republike Srpske u smislu onemogućavanja preglasavanja, posebno na pitanjima koji su važni za status Srpske u skladu sa Ustavom.

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike održaće se sutra na zahtjev Dodika koji je pokrenuo pitanje zaštite vitalnog entitetskog intresa nakon što su ga na prošloj sjednici Predsjedništva BiH preglasala druga dva člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić. On je tri odluke usvojene bez konsenzusa na 14. redovnoj sjednici Predsjedništva, održanoj 22. jula, proglasio veoma štetnim po vitalne interese Srpske, te pozvao poslanike da u roku od deset dana održe sjednicu parlamenta i dvotrećinskog većinom podrže njegov proglas.

Zaštita vitalnog interesa odnosi se na izjavu o proglašenju Odluke o odobravanju zaključivanja Memoranduma između Ministarstva bezbjednosti BiH i američkog Ministarstva unutrašnje bezbjednosti o saradnji u vezi sa upotrebom putničkih informacija. Zahtjev je upućen i zbog izjave o Odluci o odobravanju zaključivanja Sporazuma o učešću BiH u programu za međunarodno ocjenjivanje učenika u narednoj godini, kao i Ugovora o pristupanju BiH Međunarodnom istraživanju razvoja čitalačke pismenosti.

– Ova tri pitanja zadiru u naša prava-prava kojima imamo ustavno nadležnost nad obrazovanjem. Ova odluka koju su donijela druga dva člana Predsjendištva idu zatim da se na nivou BiH formira određena struktura koja bi provodila istraživanja mimo Republike Srpske. To je nedopustivo, jer Republia Srpska, entiteti imaju nadležnosti nad obrazovanjem – pojasnio je Dodik u izjavi za Radio Republike Srpske.

(A.M/banjaluka.net)

Oznake: Milorad Dodik