Politika 04.09.2015.

Dodik: Zaštititi interese Srpske od izdajničke politike SDS-a

ČITANJE: 2 minute
dodik

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da će SNSD zbog izdajničke politike koju vodi SDS tražiti da svako pitanje koje se razmatra na nivou BiH bude razmotreno u institucijama Srpske – Narodnoj supštini ili Vladi.

Prema njegovim riječima, ponašanje SDS-a na nivou BiH je takvo da “sahranjuje šanse Republici Srpskoj za postojanje u dogledno vrijeme”.

On je najavio da će SNSD na narednim sjednicama razmatrati i inicijativu da u krivično zakonodavstvo Srpske bude uvedena odredba krivične odgovornosti za rušenje nadležnosti Srpske i neovlašteno prenošenje njenih nadležnosti na bilo koji drugi nivo.

Dodik je istakao da je na danas održanoj sjednici Predsjedništva SNSD-a konstatovano da predstavnici iz Republike Srpske na nivou BiH ne predstavljaju Republiku Srpsku i donose niz odluka koje nisu u interesu Srpske.

“Vidljivo je da politika Mladena Bosića i SDS-a nije samo izdajnička, nego veleizdajnička i da je svakim danom sve vidljivija”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci nakon sjednice Predsjedništva SNSD-a.

Prema njegovim riječima, izdajnička politika SDS-a mogla se vidjeti i na odlukama u vezi sa urušavanjem interesa Aerodroma u Banjaluci u korist nekih drugih aerodroma koji nemaju takvu tehničku opremljenost.

“Predsjedništvo SNSD-a odlučilo je da sačini i dostavi informaciju javnosti o kršenju interesa Srpske u organima na nivou BiH od strane SDS-a i njegovih partnera”, istakao je Dodik.

On je dodao da za sada predstavnici iz Republike Srpske na nivou BiH namaju nikakvu saradnju sa institucijama Srpske, te da vode politiku podaništva prema Bakiru Izetbegoviću i SDA.

Kada je riječ o pokretanju krivične odgovornosti zbog urušavanja interesa Srpske, Dodik je naveo da je to za sada ideja koja će se dalje razrađivati, ali da smatra da je to neophodan mehanizam.

“Naravno da treba procesuirati i kazniti one koji vode izdajničke procese jer naprosto nema drugog načina da ljudi postanu odgovorni za svoje mandate”, rekao je Dodik, ističući da je SDS jednu politiku vodio prije izbora, a drugu poslije.

On je dodao da SDS ne provodi ni politiku borbe protiv kriminala i korupcije o kojoj toliko priča, već samo politiku borbe za fotelje.

(Agencije)

Oznake: Milorad Dodik