DODIK: Zastoj zbog kvazipolitičke elite koja nema snage da nosi procese

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je BiH u zastoju jer ne postoji bazični dogovor tri naroda i jer je napravljena kvazipolitička elita koja nema snage da nisi procese.

“Ne želim ništa loše da kažem, ali mi smo ovdje silom međunarodnog ugovora zgurani. Rečeno je, evo ovakva je sad Bosna, dejtonskim napravljena, e, sad, vi se tu borite za svoja prava. Mi nikada nismo uspjeli, ni poslije Dejtona, da napravimo bazični dogovor tri naroda. Zato mislim da je međunarodni faktor ostao predugo”, rekao je Dodik za “Glas Amerike”.

On navodi da je međunarodni faktor najviše bio potreban da bi napravio kvalitetne političke elite koje su mogle da nose procese.

“Ovdje je napravljena kvazipolitička elita koja nema snage da nisi proces i zato smo u zastoju”, naglašava Dodik.

Navodeći da je ova BiH još koncipirana na Ustavu u kojem piše tri konstitutivna naroda, Dodik pita da li Željko Komšić, koji je izabran za hrvatskog člana Presjedništva BiH, ima legitimitet te konstitutivnosti i kako dogovarati u tom pogledu neke stvari, kako ići dalje?

“Meni je Komšić u nekim stvarima simpatičan i lijepo zvuči, sa stanovišta vaših vrijednosti, da je on predstavnik neke građanske priče, ali Hrvati su mi pokazali da je on izabran isključivo na mjestima gdje masovno žive Bošnjaci. I što je još jedan apsurd, ja to nisam ni primijetio, da je Komšić dobio više glasova nego DŽaferović”, kaže Dodik.

On ističe da odatle proizilazi kako doći do povjerenja kad Hrvati nemaju povjerenja u Komšića i tu njihovu priču.

“Ne želim da neko pogrešno razumije, ali, evo, pogledajte, ja dolazim u Predsjedništvo kao predstavnik Republike Srpske i srpskog naroda, to je tako definisano Ustavom, nosim u sebi ogromnu podršku koju imam”, naglašava Dodik.

On kaže da su Bošnjaci morali da zbog budućnosti ove zemlje pokažu više odnosa prema Hrvatima u političkom smislu, kao i senzibilnost sa Srbima, da sjednu i nađu zajednički jezik.

“Mislim da su Bošnjaci u tome griješili. Naravno da su oni najveći i najstradalniji narod, i ostali narodi su stradali, ali su morali da zbog istorijske budućnosti ove zemlje pokažu više odnosa prema Hrvatima i senzibilnost sa Srbima”, smatra Dodik.

On dodaje da je istorija ovdje ključna, i povjerenje, i sve.

“Mislim da jednako kao što mi Srbi moramo da, ili svi zajedno pokušamo da damo odgovor na to koji su razlozi, uslovi, da mi tu budemo, u toj BiH. I Bošnjaci i Hrvati moraju da daju te neke slične, bazične odgovore”, navodi Dodik.

Govoreći o evropskom putu BiH i nedavnoj posjeti Briselu članova Predsjedništva BiH, Dodik navodi da su od najviših evropskih zvaničnika dobili uvjeravanje da razumiju da je BiH u problemu, ali da čekaju da se urade neke stvari u BiH, da bi oni mogli da ispune svoju formu, jer ne mogu bjanko ništa da učine.

Dodik je rekao da je bio zastoj na evropskom putu, ali da su sagovornike uvjerili da je i u Republici Srpskoj i na zajedničkom nivou BiH sada sve dogovoreno što se tiče tih tehničkih pitanja i da je preostalo samo prevođenje u formu koja ide prema Evropskoj komisiji.

“Uvjeren sam da će to brzo biti završeno, ne mogu da licitiram to je tad, ali ono što je za mene važno je da su oni iz čisto prijateljskih razloga, gotovo svi su to rekli ako je to bila tema razgovora – Molim vas, pokušajte to da uradite što je moguće prije da ova Evropska komisija ima priliku da napravi mišljenje po osnovu Upitnika, a za to treba dva-tri mjeseca”, kaže Dodik.

Navodeći da će ova Evropska komisija biti do novembra, Dodik je istakao da BiH ne bi trebalo da ispusti tu priliku i da se on zalaže da se to dostigne.

“Apelujem na sve koji rade na tome da to urade. Ja sam za to da oni koji rade na tom pitanju prevođenja, ništa drugo ne rade, samo to, i da angažujemo još sto ljudi za to ako je to potrebno”, poručio je Dodik.

Govoreći o NATO-u, Dodik je ponovio da je Narodna skupština Republike Srpske odlučila da Srpska treba da zastupa politiku neutralnosti ne samo prema NATO-u, nego prema bilo kojoj vojnoj asocijaciji.

On je istakao da se u Srpskoj to gleda kroz prizmu istorijskog pamćenja, iskustva i mnogo čega drugog, pa i uvjerenja da u današnje vrijeme NATO nije samo odbrambni sistem, nego i politička organizacija i sistem i da Republika Srpska s tim u vezi nije imala baš pozitivna iskustva.

Prema Dodikovim riječima, i onda kada to nisu morali, predstavnici NATO-a su saopštenjima ili nečim drugim donosili konfuziju u BiH.

“Postoji opšti konsenzus i vlasti i opozicije da se taj put zaustavi i da se tim putem više ne ide”, istakao je Dodik.

(Srna)

Podlegao muškarac kojem je zet zabio sjekiru u glavu

Milan Mudrinić (57) iz Bosanske Krupe preminuo je sinoć na UKC RS usljed teških povreda nakon što mu je u srijedu naveče zet Goran Mirković (39) u Lamincima kod Gradiške tokom sukoba zabio sjekiru u glavu, saznaju Nezavisne. “I pored svih uloženih napora ljekara da mu spasu život pacijent M.M. (57) je preminuo juče u

KRAJ KREATIVNOG AVGUSTA Izložbom i nastupom zatvaraju manifestaciju za mlade

Na obali Vrbasa, iza sportske dvorane Obilićevo, večeras sa početkom u 18 časova, biće upriličeno otvaranje izložbe likovnih, kreativnih i foto radova, nastalih tokom programa manifestacije „Kreativni avgust“ – saopšteno je iz Omladinskog centra „Zdravo da ste“. Ovom prilikom biće organizovan muzičko scenski nastup uz goste – komičare Mirka Komljenovića Mirkana i Omera Hodžića, te

Dodik i Vulin stigli na Manjaču

Na završnu ceremoniju 54. Kočićevog zbora u Stričićima na Manjači, stigao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH i Aleksandar Vulin, ministar odbrane Srbije. Ministar Vulin je stigao vojnim helikopterom Ministarstva odbrane Srbije. Vulin je redovan gost Kočićevog zbora već godinama. Porijeklom je i sam sa Manjače. U Stričićima na Manjači, rodnom mjestu narodnog tribuna Petra

STRIČIĆI Počela centralna manifestacija Kočićevog zbora

U Stričićima na Manjači, rodnom mjestu narodnog tribuna Petra Kočića, danas je počela centralna manifestacija 54. Kočićevog zbora. U okviru ove tradicionalna manifestacije u crkvi na Klisini služen je parastos srpskom piscu, pjesniku i političaru, a potom su u Stričićima položeni vijenci na spomenik za 44 srpska borca poginula u proteklom ratu. Vijence su položili

Servisne informacije za nedjelju, 25. avgust

Servisne informacije za nedjelju, 25. avgust 2019. godine: Policijska uprava Na teritoriji grada u proteklih 24 sata zabilježena su dva krivična djela. Javni red i mir je narušen četiri puta.  Desilo se 14 saobraćajnih nezgoda u kojima su dva lica lakše,  a jedno teže povrijeđeno. Služba hitne pomoći U Stanici hitne pomoći pregledano je 113

Politika ucjenjivanja ne prestaje; Šta poručuju Džaferović i Komšić?

Ni tri dana pred sjednicu na kojoj bi trebalo da bude razmatrano imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara, hrvatski i bošnjački član Predsjedništva ne odustaju od politike ucjenjivanja. Tegeltija, kažu, njihovu podršku neće dobiti dok srpski član Predsjedništva ne pristane na program približavanja BiH NATO-u. Predstavnici Republike Srpske upozoravaju da političko Sarajevo ovakvom politikom

STANIVUKOVIĆ POZIVA DRAGIČEVIĆA DA SE UDRUŽE Može li Davidov otac da uzdrma političku scenu

Može li Davor Dragičević, iskren i čestit čovjek, kako mu kliču brojni Pravdaši koji ga podržavaju, pomutiti političku scenu nastupom na izborima iduće godine? Otac ubijenog mladića Davida, koji je mjesecima predvodio nezadovoljne građane na Trgu, najavio je da od septembra ulazi u političke vode. – Politika mi je ubila dijete, protjerala, nastavlja s progonom