Politika 15.12.2022.

DODIK: Zatražiti od EU finansijsku podršku od 20 milijardi evra do 2027.

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozdravio je odluku šefova vlada i država EU da BiH prepoznaju kao kandidata za članstvo u EU, ističući da će predložiti svim političkim akterima u BiH i entitetima da od EU do 2027. godine zatraže finansijsku podršku od 20 milijardi evra.

– To bi nam omogućilo da, uz poštovanje Ustava i Dejtonskog sporazuma, do 2027. godine naše zakone, standarde i institucije uskladimo s onim u EU. Sve drugo je šarena laža – objavio je Dodik na svom Tviter nalogu.

On je naveo da je 20 godina od “velikog” solunskog obećanja o članstvu EU potrošila u praznim pričama i šarenim lažama.

– Vrijeme je da Evropska unija i mi u BiH i entitetima, zajedno i kao partneri, na obostrano zadovoljstvo finaliziramo ovaj proces. S tim ciljem predložiću svim političkim akterima u BiH i entitetima da od EU do 2027. godine zatražimo finansijsku podršku u iznosu od 20 milijardi evra – rekao je Dodik.

Lideri EU danas su BiH odobrili status kandidat za pridruživanje evropskom bloku.

Ovim se BiH pridružila ostalim zemljama kandidatima – Albaniji, Moldaviji, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji, Turskoj i Ukrajini – u prosecu pridruživanja, koji može da traje godinama i obuhvata kompleksne pregovore o usklađivanju lokalnih zakona sa zakonodavstvom EU, prenosi RTRS.

(SB)

Oznake: Milorad Dodik