Politika 11.05.2016.

Dodik: Zbog vjernika nisam napravio skandal u Ferhadiji

ČITANJE: 2 minute
dodik
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će predstavnici iz ovog entiteta nastaviti da blokiraju ideje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, “koji hoće sa Savezom za promjene da nametne bošnjačko uređenje BiH”.

 Dodik je ocijenio da je to, prije svega, neustavno i da se mora poštovati volja entiteta koji su ključni faktor u BiH.

“Ako Bakir Izetbegović misli da ćemo prešutiti ili prepustiti njemu glavnu riječ u BiH, to je njegov problem. Republika Srpska ima autentičnu politiku koja se zasniva na Ustavu i Dejtonskom sporazumu”, rekao je Dodik.

Komentarišući Izetbegovićevu tvrdnju da je “glavna prepreka u procesima integracije BiH u EU odnos predsjednika Republike Srpske”, Dodik je ocijenio da Izetbegović očigledno ima obavezu da brani premijera Turske u ostavci Ahmeta Davutoglua.

Dodik je poručio da politika neoosmanizma, čiji je dio i Bakir Izetbegović, neće proći što se tiče Republike Srpske, te da Banjaluka i Srpska imaju svoje interese.

“Ponosan sam što je rekao da smo mi ti koji ne dozvoljavamo ono što Bakir hoće zajedno sa Savezom za promjene da uradi”, rekao je Dodik.

On je konstatovao da je BiH teritorijalno integrisana, ali mentalno i politički potpuno podijeljena, te da interes Republike Srpske nije centralizovana BiH, već jaka Republika Srpska i BiH koja će biti u funkciji jake RS.

“Dejtonski sporazum je u više navrata kršio visoki predstavnik stvarajući iluziju da je moguće centralizovati BiH”, podsjetio je Dodik.

Dodik je rekao da Savez za promjene nije reagovao na izjave Davutoglua u Banjaluci, kao ni na današnju izjavu Izetbegovića, te da je vladajuća koalicija u RS-u, iako nije većina na nivou BiH, imala mnogo jače argumente nego bilo koja većina na nivou BiH.

“U tom pogledu, bili smo davno spremni da riješimo pitanje mehanizma koordinacije, `Sejdić-Finci` i druga pitanja, što je poznato i Evropi. Evropljani znaju da smo dali konstruktivna rješenja, ali ta konstruktivna rješenja ne mogu da razvale Bakira Izetbegovića i njegov interes koji ide za tim da nametne neki drugi koncept”, rekao je Dodik.

On je istakao da je Izetbegović nastavio ideologiju svog oca da dnevno čita “Islamsku deklaraciju” i podržava vrijednosti koje je iznio Davutoglu u Banjaluci.

Dodik je rekao da je svečanosti otvaranja obnovljene džamije Ferhadija u Banjaluci prisustvovao isključivo poštujući vjernike i da nije htio da pravi skandal, iako je događaj bio takav da ga je trebalo napustiti.

“Odlučio sam da poštujem vjernike, ali oni koji nisu poštovali vjernike bili su političari muslimani kao što je Davutoglu”, kaže Dodik.

(Agencije)