Vijesti 08.03.2021.

Dodik: Žene – stub porodice i cijelog društva

ČITANJE: 7 minuta

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je svim ženama Međunarodni dan žena, 8. mart, poželjevši da im ovaj, kao i svaki dan u godini donese radost, sreću, lični, porodični i profesionalni uspjeh.
Dodik je naglasio da su žene stub porodice i cijelog društva i da je ta njihova uloga neprocjenjiva, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

“Zbog toga, svaki dan, a ne samo 8. marta, ženama treba odati priznanje i poštovati ih kao majke, supruge, kolege, vrijedne i odgovorne na svim poslovima rukovodioca i političara koji su im povjereni. LJubav i podrška žene mnogo znači u svakodnevnom životu i radu i s toga treba cijeniti i poštovati njihovo postojanje i doprinos koje daju na unapređenju života”, istakao je Dodik.

On je dodao da institucije i dalje treba da rade na poboljšanju njihovog položaja i uklanjanju bili kakvog oblika diskriminacije u društvu.

“Posebno me raduje činjenica da u našem društvu sve više žena obavlja značajne i odgovorne funkcije. S toga svi zajedno dugujemo im veliku zahvalnost za njihovo aktivno učešće u stvaranju boljih uslova za život”, naveo je Dodik u čestitki.

Višković: Nastavak podrške unapređenju prava žena

Premijer Republike Srpske Radovan Višković uputio je čestitku svim ženama povodom 8. marta – Međunarodnog dana žena, naglasivši da će Vlada nastaviti da podržava i učestvuje u svim aktivnostima koje podrazumijevaju unapređenje prava žena i uklanjanje svakog vida diskriminacije.

“U ime Vlade Republike Srpske, i u svoje ima, svim ženama upućujem najiskrenije čestitke povodom 8. marta – Međunarodnog dana žena”, naveo je Višković u čestitki.

Višković je naglasio da su razumijevanje i odgovornost žena, kako prema poslovima koje obavljaju, tako i prema porodicama, samo neke od osobina koje su vrijedne svakodnevnog divljenja i zahvalnosti.

Žene u Srpskoj – velika snaga i potencijal za razvoj u svim sferama

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović u čestitki svim ženama povodom 8. marta – Međunarodnog dana žena ukazala je na potrebu unapređenja ukupnog položaja žena, te jačanje njene ekonomske, političke i društvene nezavisnosti.

“Povodom 8. marta – Međunarodnog dana žena upućujem vam najsrdačnije čestitke, a vama i vašim porodicama želim puno zdravlja, sreće i uspjeha. Svaki dan, a posebno na ovaj međunarodni praznik, važno je ukazati na potrebu unapređenja ukupnog položaja žena, jačanje njene ekonomske, političke i društvene nezavisnosti, s ciljem izgradnje boljeg i humanijeg društva, društva jednakosti i jednakih prava za sve”, navela je Cvijanovićeva u čestitki.

Ona je dodala da žene u Republici Srpskoj, kao stub porodice, društva, institucija, predstavljaju veliku snagu i potencijal za razvoj u svim sferama, obavljaju brojne odgovorne profesionalne funkcije, a zahvaljujući njihovim inicijativama, pokrenuti su mnogi pozitivni procesi.

“Koristim priliku da izrazim zahvalnost i odam priznanje svim našim hrabrim ženama koje u borbi protiv pandemije virusa korona nose dvostruki teret i odgovornost. S jedne strane obavljaju poslove u dodatno otežanim uslovima i pod zdravstvenim rizikom, a s druge, nose brojne obaveze na očuvanju porodice i brige o domaćinstvu”, istakla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, kao istinskim promoterima ukupnih društvenih i porodičnih vrijednosti, trajni zadatak institucija i društva u cjelini ostaje unapređenje ekonomskog i socijalnog položaja žena, njihovo osnaživanje, bolja zastupljenost i vidljivost.

Kondić čestitao 8. mart: Neprocjenjiva uloga žena u društvu

Saša Kondić, Foto: Darko Gavrić, banjaluka.net

Predsjednik gradskog odbora SPS i odbornik u Skupštini grada Banjaluka Saša Kondić uputio je svim danama najiskrenije čestitke povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, poželjevši svim ženama i njihovim porodicama puno zdravlja, sreće i profesionalnog uspjeha.

„Svaki dan, a ne samo današnji, prilika je da svim pripadnicama ljepšeg pola ukažemo na njihovu neprocjenjivu ulogu i značaj koje kao stub porodice, ostvaruju u svom domu, a samim tim i društva u cjelini. Naš zadatak je odbacivanjem mogućnosti bilo kakvog oblika diskriminacije nastavimo njihovu borbu za osnovna ljudska prava i ravnopravnost, a podrškom i ljubavlju našim majkama, suprugama, sestrama i saradnicama pokažemo poštovanje i odamo priznanje za sve zadatke koje obavljaju, a koji su im kao ženama povjereni“, rekao je Kondić.

Gradonačelnik Stanivuković čestitao Osmi mart

FOTO: A.ČAVIĆ

Gradonačelnik Banje Luke, Draško Stanivuković, čestitao je Međunarodni dan žena – Osmi mart, uz poruku da je ovo dan kada se prisjećamo borbe za prava žena, ali i da ne smijemo zaboraviti da ta borba još traje.

– Iako učestvujete u svim segmentima društva, činjenica je da se na poboljšanju vašeg položaja još treba raditi. Svaki dan treba insistirati na pravima žena, a Osmi mart u tom smislu ima poseban značaj. Samo kao ravnopravni ovo društvo možemo učiniti boljim nego što jeste – poručio je Stanivuković.

On dodaje da se ne smije zaboraviti koliko su žene bile obespravljene i koliko su se borile za ravnopravnost.

– Borba nije gotova. Borimo se da trudnice ne dobijaju otkaze i da žene ne budu krive što su žrtve nasilja. Borimo se da u politici ne budu samo da bi ispunile normu, da nemaju manju platu jer su žene i da ne moraju biti ništa ako to ne žele. Ovaj dan nije samo dan majki, učiteljica ili koleginica sa posla, ovo je dan borbe za ljudska prava i socijalnu, ekonomsku i društvenu jednakost – poručio je Stanivuković.

On je dodao da žene i u njegovom timu imaju suštinsku ulogu, te da bez njih ni njegova pobjeda ne bi bila moguća.

– Srećan vam Osmi mart, želim da i dalje mijenjate svijet na bolje – zaključio je Stanivuković.

Marina Blagojević čestitala 8. mart: Potrebno da se ženski glas jače čuje

Marina Blagojević/ FOTO: PDP

Predsjednica Foruma žena Partije demokratskog progresa, Marina Blagojević, čestitala je 8. mart – Međunarodni dan žena, naglasivši da je ovaj dan predstavlja praznik kojim se simbolično obilježava borba za politička, ekonomska i društvena prava, slave dostignuća za koja su se izborile žene tokom prethodnog vijeka, ali da borba za ravnopravnost ni danas nije prestala.

„Prethodnih decenija životni tempo se mijenjao i danas su očekivanja od žena mnogo veća nego ranije. Drago mi je što vidim da, uprkos mnogim preprekama i čestim predrasudama, žene ne postustaju i ostvaruju značajne uspjehe na mnogim poljima. Međutim, još smo na putu potpune jednakopravnosti i opšte emancipacije“, kaže Blagojevićeva.

Ona ističe da i danas postoji diskriminacija djevojčica koje su u nekim slučajevima uskraćene ili u drugom redu prioriteta za školovanje, preko primjera gdje su žene manje plaćene za isti posao u odnosu na muške kolege, do mobinga koji u praksi češće trpe žene:

„Zato nam je potrebno da se ženski glas jače čuje i da svaka žena koja se suočava sa bilo kojom vrstom diskrimniacije ili čak nasilja zna da nije sama. Žene su postigle vrhunska dostignuća u nauci, politici, obrazovanju, ekonomiji i drugim oblastima, isključivo svojim zalaganjem i znanjem, te svaka pojedinačno treba da bude uzor i podstrek drugim ženama da se bore za svoja prava. Danas slavimo dosadašnja dostignuća, već sutra treba da nastavimo sa borbom da se svako ljudsko pravo koje uključuje rodnu ravnopravnost, a koje je stečeno prethodnih decenija suštinski u praksi u potpunosti primjenjuje“, zaključuje Blagojevićeva.

(Srna, E.M)