Vijesti 24.12.2020.

Dodikov kabinet traži informacije o ikoni od ambasade Ukrajine

ČITANJE: 2 minute

Iz kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika uputili su Ambasadi Ukrajine u BiH notu u kojoj su zatražili da navedu relevantne informacije u vezi sa ikonom koja je poklonjena šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu prilikom nedavne posjete Istočnom Sarajevu.

U noti je zatraženo od Ambasade Ukrajine u BiH da pojasni na osnovu čega bazira tvrdnje da je ikona kulturna baština ove zemlje, da iznese relevantne dokaze koji nisu bazirani na internet izvorima, te da objasni i predoči dokaze kome i u kojem periodu je ona pripadala ukoliko ih posjeduje.

“Prema saznanjima kabineta, predmetna ikona se ne nalazi ni na jednoj listi zaštićenog, izgubljenog ili otuđenog kulturnog blaga niti jedne zemlje”, navedeno je u noti.

Radi nastavka dobrih i prijateljskih odnosa sa Ukrajinom, kao i punog poštovanja svih međunarodnih konvencija koje se tiču zaštite nacionalnih, istorijskih i kulturnih dobara i zabrane njihovog otuđivanja, a imajući u vidu tvrdnje Ambasade Ukrajine da je predmetna ikona dio “ukrajinske kulturne baštine”, iz kabineta su zamolili da im Ambasada u Sarajevu dostavi što je prije moguće sve relevantne informacije u vezi sa predmetnom ikonom, javlja ATV.

Iz kabineta su zamolili da Ambasada Ukrajine dostavi na osnovu čega bazira svoje tvrdnje da je predmetna ikona dio “ukrajinske kulturne baštine”, kao i da za te tvrdnje dostavi relevantne dokaze, kojim bi se te tvrdnje potvrdile.

Zatraženo je i da Ambasada Ukrajine dostavi sve relevantne informacije koje nisu bazirane na osnovu “internet-resursa” i pogrešno medijski interpretiranih navoda, nego na osnovu pravno valjanih činjenica i dokaza.

“Ukoliko Ambasada Ukrajine posjeduje dokaze da je riječ o ikoni koja je dio ukrajinske kulturne, vjerske, i istorijske baštine, da Ambasada informiše kome je i u kojem trenutku pripadala predmetna ikona, da li je ikona otuđena, od koga, kada i gdje, kao i da li se nalazi na bilo kojoj listi otuđenih predmeta koje Ukrajina potražuje”, navedeno je u noti.

Iz kabineta su zatražili da Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara, nakon što Ambasadi Ukrajine u Sarajevu dostavi ovu notu, njenu kopiju dostavi i kabinetu predsjedavajućeg i srpskog člana Predsjedništva BiH.

Ruska strana ovu ikonu predala je juče Ambasadi BiH u Moskvi, javio je “Interfaks”.

(Srna)

Oznake: Milorad Dodik