Politika 06.11.2015.

Dodikov rejting bolji nego prošle godine?

ČITANJE: 3 minute
dodik
Nijedna opoziciona politička partija u Republici Srpskoj nema podatke o trenutnom rejtingu, niti je sprovela bilo kakvo istraživanje javnog mnjenja, ali najviši zvaničnici Saveza za promjene i dalje traže prijevremene izbore i poručuju da bi na njima sigurno trijumfovali.

Ipak, analitičari koji se bave rejtingom političkih partija tvrde suprotno i navode da opozicija u Srpskoj još nema dovoljno snage da preuzme vlast. Po njima, ako bi prijevremeni izbori bili održani u narednih nekoliko mjeseci, koalicija koju predvodi SNSD, bila bi u prednosti.

Potpredsjednik SDS-a Boris Jerinić, tvrdi da je ova partija uvijek spremna za izbore, zbog čega nisu ni imali potrebe da rade dublja istraživanja rejtinga stranke.

– Nije kod nas još ništa rađeno na tome, ali SDS nema problem da izađe na izbore u bilo koje vrijeme. Mi smo stranka koja radi stalno, a ne samo u izbornim godinama i spremni smo da izađemo na izbore. Pored toga, zrelo je vrijeme da se objedine lokalni i opšti izbori, što bi uveliko smanjilo troškove – rekao je Jerinić.

I Zdravko Krsmanović, potpredsjednik NDP-a, navodi da je stanje u RS nepodnošljivo i da su promjene neminovne, a rješenje vidi u prijevremenim izborima. Ipak, ni u NDP-u nisu uradili nikakvo istraživanje o raspoloženju birača.

– Nas to u ovom trenutku ne interesuje, već da ljudi dobro žive i zbog toga tražimo ostavku predsjednika i izbore. Dali smmo šansu vlasti koja je dobila prošle izbore, ali ako nemaju viziju da izbave RS i ovaj narod iz bijede, onda se moraju pomjeriti u stranu, a izbori su jedina opcija – navodi Krsmanović.

Potpredsjednik PDP-a Dragiša Delić, kaže da je rejting njegove stranke veći nego što je bio na prošlim izborima, a to potkrepljuje podacima koje su dobili u kontaktu sa ljudima na terenu.

– Nemamo nikakve podatke i stvarne pokazatelje našeg rejtinga, ali iz onoga što smo čuli do sada od građana, smatramo da smo na dobrom putu i da nam je popularnost porasla. Bez obzira na sve, stanje u RS je takvo da mi i bez tih podataka moramo insistirati na izborima, koji su neophodni – rekao je Delić.

Politički analitičar Dragomir Anđelković, smatra da je priča o prijevremenim izborima loša za RS, posebno u periodu kad se rješavaju pitanja od velikog značaja.

– Nije vrijeme za bilo kakve izbore, bar dok traje borba u vezi s pitanjem Suda i Tužilaštva BiH i dok se ne riješe problemi od kojih zavisi status RS. Svaki pokušaj izbora bi bio kontraproduktivan, a s druge strane, sumnjam da bi opozicija mogla, u ovakvom rasporedu snaga, popraviti svoj prošlogodišnji rezultat. Razloga za nezadovoljstvo je mnogo, ali SNSD sa svojim partnerima i dalje ima veliku podršku, koja je prema svim procjenama nedostižna za opoziciju, a ta prednost bi mogla biti i veća ukoliko budu nastavljeni pritisci sa Zapada na RS – objašnjava Anđelković.

Milan Sitarski, s Instituta za društvenopolitička istraživanja iz Mostara, naglašava da je teško predvidjeti ko bi imao veću podršku građana u slučaju vanrednih izbora u RS, ali i da ne očekuje neku drastičnu promjenu među stavom birača.

– Pored toga što mislim da su slabe šanse da budu raspisani prijevremeni izbori, jer to se u istoriji RS samo jednom dogodilo, pitanje je i da li opozicija stvarno to želi. Oni su napravili određeni napredak na prošlim izborima i na osnovu toga zauzeli ovakav stav, ali pitanje je koliko sad mogu da naprave. Uostalom, bez rasipanja sadašnje većine, neće biti ni neke promjene među biračima, ali ni izbora – smatra Sitarski.

(Press)