Dodiku Orden Svetog Simeona, Vučiću i patrijarhu Irineju Orden Svetog Save

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej rekao je večeras u Beogradu da srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik diše srpskim duhom i živi srpskim idealima i zahvalio mu za odanost srpskom narodu.

“Dodik nije samo večeras sa nama. On je uvek sa nama, diše srpskim duhom i živi srpskim idealima. Ono što karakteriše Dodika i za šta smo mu duboko blagodarni i zahvalni jeste što sebe oseća kao deo srpskog naroda”, istakao je patrijarh Irinej na svečanoj akademiji povodom 800 godina autokefalnosti SPC, gdje je Dodiku uručio Orden Svetog Simeona Mirotočivog.

Patrijarh je istakao da je Republika Srpska sa Srbijom jedan narod, jedna vjera, tradicija i jedno duhovno nasljeđe.

“To Dodik naglašava na svakom mjestu i time učvršćuje nadu svog naroda da je nepodeljeni deo srpskog naroda. Molimo se Bogu da sa tom snagom nastavi”, naglasio je patrijarh.

Prema riječima patrijarha, dok je Milorada Dodika u Banjaluci dotle će biti i Republike Srpske.

“A nadamo se da će Republika Srpska uvek imati Milorada Dodika koji će voditi svoj narod putem srpskim i idealima srpskim. Hvala Vam za tu odanost srpskom narodu”, rekao je patrijarh Irinej.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras u Beogradu da Orden Svetog Simeona Mirotočivog kojim ga je odlikovala Srpska pravoslavna crkva /SPC/ smatra ordenom cijelom narodu Republike Srpske.

“Shvatam da je to podrstrek za sve nas koji radimo da još više činimo, da ne odustanemo od svega onog što je očuvala Crkva svih ovih 800 godina – naš identitet, vjeru, jezik, pismo, kulturu”, rekao je Dodik.

Dodik je u izjavi novinarima u Beogradu, pred početak svečane akademije povodom obilježavanja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve /SPC/ pod nazivom “Zavet Svetog Save”, podsjetio da je ranije dobio Orden Svetog Save Prvog stepena i da ga raduje što je njegova aktivnost u ime naroda i Republike Srpske primijećena u institucijama SPC i što je dobio još jedno odlikovanje.

Dodiku je Orden Svetog Save Prvog stepena uručen 29. maja 2009. godine prilikom osveštanja Hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci, kada je obavljao funkciju predsjednika Vlade Republike Srpske.

“Predani arhipastirski rad”

Prethodno je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom pročitao odluku Sinoda da patrijarh srpski bude odlikovan Ordenom Svetog Save Prvog stepena, a istim ordenom i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Patrijarh Irinej je zahvalio za orden koji mu je dodijeljen, navodeći da je ovo odlikovanje Srpskoj crkvi, arhijerejima, svšetenstvu i monaštvu i narodu koji je pomagao da Crkva izvrši svoju uzvišenu jevanađeljsku i božansku misiju.

Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Irineju večeras je uručen Orden Svetog Save Prvog stepena.

“Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve /SPC/ odlučio je da odlikuje patrijarha Irineja Ordenom Svetog Save prvog stepena za dugogodišnji predani arhipastirski rad, kao i mudrost i odgovornost”, rekao je večeras na svečanoj akademiji “Zavet Svetog Save” povodom obilježavanja 800 godina SPC Njegovo preosveštenstvo vikarni episkop remezijanski Stefan.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej uručio je večeras najviše odlikovanje SPC, “Orden Svetog Save Prvog stepena” predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću za “delatnu ljubav prema Crkvi i neumornu borbu za celovitost Srbije, a posebno za očuvanje Kosova i Metohije u njenom sastavu”.

Irinej je u govoru upozorio da “ne smemo pokloniti nijednu stopu naše svete srpske zemlje, Kosova i Metohije”.

Na akademiji u Beogradu povodom 800 godina autokefalnosti SPC patrijarh je rekao da Crkva s “puno razloga i opravdanja” dodeljuje najznačajnije odlikovanje predsedniku Srbije.

“Učinio je velika dela za čitavu Srbiju i njenu budućnost. Bila je ozloglašena među zemljama Evrope i šire, njeni ‘prijatelji’ su je predstavili kao zemlju genocida i svoja nedela pripisali srpskom narodu, što je nažalost prihvaćeno”, rekao je on.

Irinej je rekao da je “predsednik otvorio puteve Srbije Evropi i svetu, danas posle njegovog truda o Srbiji se govori i misli na drugačiji način. Do njega je Srbija kaskala u svom životu, sada se pokrenula privreda, krenulo se velikim korakom napred, vidimo svi kako se radi i šta se radi”, rekao je patrijarh.

Po njegovim rečima, neki “zlonamerno” tvrde da će Vučić izdati Kosovo i Metohiju.

“Ja pitam koji je to dokaz da će izdati. Da je to hteo da uradi, mogao je davno to učiniti, a ne da se bori da očuva Srbe na Kosovu i Metohiji, našoj svetoj zemlji”, kazao je Irinej na svečanosti.

Navodeći da je više od 20 godina proveo u Prizrenskoj bogosloviji, Irinej je kazao da u njegov um “ne može da udje da Dečani, Prizren, Peć pripadnu nekom narodu, a znamo kom”.

“Mogu da okupiraju kako su učinili, ali se menja odnos prema Srbiji. Sudbina Kosova i Metohije u najvećoj meri zavisi od nas, i zato ne smemo pokloniti nijednu stopu naše svete srpske zemlje. Prihvatamo kompromis i očekujemo ga, ali poklon nikako”, kazao je patrijarh.

“Srpstvo i srbijanstvo kad tad jedno”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da ga Orden Svetog Save Prvog stepena kojim ga je odlikovao Arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve /SPC/ obavezuje da još napornije radi za Srbiju i srpski narod gdje god živi.

Vučić je zahvalio Njegovoj svetosti patrijarhu Irineju koji mu je uručio Orden na svečanoj akademiji u Beogradu povodom 800 godina samostalnosti SPC.

“Orden koji ste mi dodelili obavezuje me da radim još napornije, još snažnije se borim za našu Srbiju, za njeno jedinstvo i za Srbiju na Kosovu i Metohiji”, naglasio je Vučić.

On je istakao da ga ovo odlikovanje obavezuje i na još veću podršku srpskom narodu zapadno od Drine i Dunava, u Crnoj Gori i svuda gdje žive Srbi.

Vučić je izrazio nadu da će istina pobijediti, da će srpstvo i srbijanstvo kad-tad biti jedno, te da će vječnost ostati za one koji je zaslužuju.

“A zaslužuje je ova država, ova crkva i onaj po kome se ovaj orden zove”, naglasio je Vučić.

On je na svečanoj akademiji, kojoj je prisustvovao i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, podsjetio da su srpska crkva i srpska država takoreći rođene zajedno, na istim vrijednostima, temeljima i porukama.

Vučić je rekao i da su kritike koje su SPC i patrijarh Irinej dobili zbog odluke da mu dodijele ovo priznanje “kritike na njegov račun”.

Vučić je zahvalio patrijarhu Irineju za veliku čast i za to što je odbio da učestvuje u dijeljenju velikog narodnog duha na srpski i srbijanski, znajući da je sve što se radi u Srbiji jedini način da cjelokupno srpstvo bude zaštićeno.

Višković: Potvrda našeg trajanja kroz vijekove

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je večeras u Beogradu da je pravoslavlje snaga i budućnost srpskog naroda.

Višković, koji u Beogradu prisustvuje svečanoj akademiji povodom obilježavanja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve /SPC/, rekao je novinarima pred početak skupa da taj jubilej pokazuje koliko je star srpski narod i koliko je prisutan na ovim prostorima.

“To je samo potvrda da smo jedan od starijih naroda na prostoru Balkana i Evrope i da zaslužujemo svu pažnju koju treba da ima takav narod”, dodao je on.

Prema njegovim riječima, pojedini narodi koji se danas na neki način stavljaju ispred srpskog ne mogu da se pohvale da iza sebe imaju 800 godina tradicije, vjere i kuluture.

“To je najbolji dokaz da srpski narod postoji ovdje, da će postojati i da će opstati. Mlađim generacijama ostavljamo u nasljeđe ono što su srpski narod i SPC baštinili 800 godina i nadamo se da će oni tako raditi poslije nas”, rekao je Višković.

Čubrilović: Vrijedan jubilej

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je večeras u Beogradu da su rijetki narodi kao što je srpski, koji imaju priliku da obilježavaju jubileje kakav je osam vijekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

“Zadovoljstvo je večeras biti ovdje među zvanicama i posebno je zadovoljstvo dočekati ovako vrijedan jubilej – 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve pred ovolikim brojem ljudi na ovako svečan način”, rekao je Čubrilović Srni u Centru “Sava” uoči svečane akademije “Zavjet Svetog Save”.

On je ocijenio da je ova generacija u srpskom narodu srećna jer je imala priliku da obilježi jedan ovakav jubilej kao što je 800 godina samostalnosti srpske crkve.

“Rijetki su narodi koji imaju priliku da obilježavaju osam vijekova u tradiciji jednog naroda”, rekao je Čubrilović.

(Srna, Beta)

Počelo novogodišnje ukrašavanje grada

Kićenje grada povodom novogodišnjih praznika počelo je protekle sedmice i taj posao će u potpunosti biti gotov do kraja novembra, potvrđeno je u Odjeljenju za komunalne poslove. Načelnik ovog odjeljenja Petar Bilčar, kaže da su postavljeni svjetleći ukrasi duž centralne gradske ulice Kralja Petra I Karađorđevića, te na Trgu Krajine i u Parku Petar Kočić.

Novi bicikl za najljepšu jesenju fotografiju

Pobjednica konkursa za najljepšu jesenju fotografiju Sandra Majkić, zajedno sa članovima porodice, danas je preuzela bicikl, nagradu koju je obezbijedio Kapriolo sport centar Banja Luka.

“MOJA INSPIRACIJA JE SVAKI ŠUM, SVAKI CRKUT” Đukićeva muzika osvaja Evropu i Ameriku

Prostor za stvaranje muzike je sav prostor koji me okružuje. On se ne može sabiti, niti ograničiti… Svaki šum, svaki cvrkut je moja inspiracija. Moram priznati da pišem svakodnevno, to je moj bijeg u dubine, u unutrašnjost samog sebe, kaže Dalibor Đukić, doktor kompozicije, čiji će autorski koncert biti održan 26. novembra u svečanoj sali

PRIVREDNA KOMORA ZNAČAJAN PARTNER VLADE RS: Unapređenje privrednog ambijenta zajednički cilj

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Banjaluci da je zajednički cilj Vlade i Privredne komore Srpske unapređenje privrednog ambijenta.  – Zbog toga je Privredna komora značajan partner Vlade. Želimo da sve aktivnosti Vlade koje se odnose na povećanje zaposlenosti i plata i poboljšanje privrednog ambijenta provodimo sa Privrednom komorom – rekao

Određen pritvor za četvoro osumnjičenih zbog droge

Okružni sud u Banjaluci odredio je jednomjesečni pritvor za četvoro osumnjičenih za krivično djelo neovlaštena proizvodnja i promet droge, rečeno je Srni u ovom sudu. Pritvor licima čiji su inicijali M.V, S.V, P.D. i R.H. može trajati najduže do 14. decembra. Okružno javno tužilaštvo Banjaluka predložilo je Okružnom sudu pritvor za Miladina Vidačkovića /45/, Slađanu

Pronađeno tijelo nestale Soke Tintor iz Banjaluke

Obdukcijom u Zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske identifikovano je tijelo koje je pronađeno u mjestu Mačkovac kod Gradiške i utvrđeno da je riječ o Soki Tintor iz Banjaluke, te da je smrt nastupila prirodnim putem. Policijskoj upravi Gradiška, 15. novembra u 13.30 časova prijavljeno je da je u mjestu Mačkovac pronađeno tijelo nepoznate osobe,