Vijesti 30.11.2018.

DODJELA RJEŠENJA PRI KRAJU Za gradske stipendije prijavljena 432 studenta

ČITANJE: 1 minuta

Pri kraju je podjela rješenja o dodjeli gradskih stipendija učenicima srednjih škola, a uskoro će početi i obrada pristiglih zahtjeva studenata, potvrđeno je u Odjeljenju za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport.

-Od ukupno 1.236 rješenja, preostalo je još da se dodijeli njih 189 što će biti okončano početkom naredne sedmice. Time će svi učenici stipendisti dobiti svoja rješenja, nakon čega će započeti i isplata ovih stipendija – kazali su u Odjeljenju.

Kako su istakli, ova praksa podjele rješenja o stipendijama po školama pokazala se opravdanom iz više razloga, prije svega, jer se za kraći vremenski period obavi uručivanje rješenja, učenici ne odlaze sa nastave, ne stvara se gužva u prostorijama Gradske uprave, a najveći učinak jeste približavanje lokalne zajednici mladim ljudima, učenicima srednjih škola.

Ove školske godine, pravo na stipendiju na osnovu uspjeha ostvarila su 634 učenika, na osnovu socijalnog statusa 562 i 40 učenika za deficitarna zanimanja. Iznos stipendije za prve dvije kategorije iznosi 80 KM, a za deficitarna zanimanja 160 KM.

Poslije podjele rješenja za učeničke stipendije, počeće obrada zahtjeva za dodjelu stipendija Grada Banja Luka studentima. Na konkurs, koji je završen 14. novembra, pristigla su ukupno 432 zahtjeva.

Za stipendije u tekućoj školskoj godini, budžetom Grada je planirano 1,6 miliona KM.