Vijesti 26.12.2017.

Dogodine studentski krediti, iznos zavisi od prosjeka ocjena?

ČITANJE: 1 minuta

Stipendije u Republici Srpskoj od iduće godine bi mogle biti kreditne, a iznos povrata zavisio bi od prosjeka ocjena, što bi olakšalo mnogim roditeljima koji novac za školovanje djece odvajaju “od usta”.

Riječ je o ideji Unije udruženja poslodavaca RS koja je uvrštena u Memorandum o zajedničkim politikama za period 2018 – 2020. godina.

Poslodavci kažu da će početkom iduće godine zajedno sa nadležnima razmotriti mogućnost da stipendije budu kreditne, što je praksa širom svijeta.

– Stipendije dobija i ko treba i ko ne treba, a niko nema obavezu da vrati taj novac ili odradi u domaćoj firmi kad završi školovanje – kazao je član Skupštine Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić.

Predsjednik Unije studenata Ratko Savić istakao je da se slažu da bude uveden studentski zajam i u Srpskoj, što su i sami predlagali.

– Međutim, na slažemo se da stipendije, koje se danas dodjeljuju uspješnim studentima kao nagrada i pomoć, budu kreditne – kazao je Savić.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS istakli su da su spremni da u saradnji sa društvenim partnerima razmotre mogućnost da stipendije budu kreditne.

U ovom ministarstvu ističu da im je ove godine stiglo više od 1.600 prijava na konkurs za dodjelu stipendija studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija u RS i inostranstvu.

Ovim konkursom, koji je zatvoren prošle sedmice, planirana je dodjela 1.070 stipendija.

(Glas Srpske)