Svijet 20.03.2023.

DOGOVOR: EU šalje Ukrajini milion komada artiljerijske municije

ČITANJE: 2 minute

Države članice Evropske unije dogovorile su se o zajedničkoj nabavci milion komada artiljerijske municije kalibra 155 mm za Ukrajinu, rekao je u ponedjeljak estonski ministar odbrane Hanno Pevkur.

Nakon sastanka sa svojim kolegama iz EU-a u Briselu, Hanno Pevkur je tvitao da je “postignut politički konsenzus – milion municije od 155 mm Ukrajini”.

Kako se rat proteže u svoju drugu godinu, Ukrajina troši municije brže nego što ga SAD i NATO trenutno mogu proizvesti.

Govoreći nakon sastanka u Briselu, njemački ministar odbrane Boris Pistorius rekao je kako je uvjeren da se proizvodnja municije može brzo povećati.

Pistorius je rekao da će čekati ponude proizvođača municije do kraja marta, ističući važnost brzine kada je riječ o opskrbi Ukrajine.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba rekao je na sastanku da je “artiljerijska municija najvažnija potreba”. Ne radi se samo o količini, već i o brzini isporuke. Što prije dobijemo što je moguće više granata, to će više života biti spašeno”, navodi se u saopćenju iz Kabineta ministara Ukrajine.

Prije sastanka, glavni diplomat EU-a Josep Borrell rekao je novinarima da je uvjeren da bi se proizvodni kapacitet mogao povećati kako bi se osigurala municija u vrijednosti od 2 milijarde eura.

“Kako bismo povećali naše proizvodne kapacitete, moraju postojati jasni izgledi za potražnju. Zbog toga postoje tri staze koje idu zajedno,” rekao je Borrell.

“Prvo, ono [municija] koje već imamo. Drugo, ono koje se mora proizvesti. Treće, industrijski kapacitet za proizvoditi više. To je jedno za drugim i sve zajedno, čini sveobuhvatan i koherentan paket. Finansiranje postoji. Kapaciteti postoje. Moraju se povećati i države članice moraju djelovati zajedno kako bi bile učinkovitije,” kazao je Borrell.

Plan Evropske unije za municiju za Ukrajinu vrijedan 2 milijarde eura “vrlo je snažan korak za zaštitu evropske sigurnosti”, tvitao je u ponedjeljak Andriy Yermak, šef Ureda ukrajinskog predsjednika, odgovarajući na tu objavu, prenosi Klix.

(SB)

Oznake: Ukrajina