Politika 05.06.2019.

DOGOVOR MINISTARA: U Banjaluci 17. i 18. juna o uvođenju škola srpskog jezika u dijaspori

ČITANJE: 3 minute

Ministri prosvjete Republike Srpske Natalija Trivić i Srbije Mladen Šarčević dogovorili su danas potpisivanja dokumenta koji će definisati saradnju Srbije i Srpske na uvođenju škola srpskog jezika u dijaspori, što će biti jedna od tema razgovora 17. i 18. juna u Banjaluci, kojima će prisustvovati i premijer Srbije Ana Brnabić.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je za Srnu poslije sastanka u Ministarstvu prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije u Beogradu da je uvođenje škola srpskog jezika zaključak Foruma dijaspore.

Trivićeva je podsjetila da je riječ o principu korišćenja zajedničkih kapaciteta, snaga, planova i programa u tim školama, kao i okupljanju što većeg broja Srba koji žive u dijaspori.

“Ono što je zaključeno na Forumu, a i u povelji koju smo potpisali sa Ministarstvom kulture, jeste da Srbi nemaju geografski ograničene prostore. Jedan od osnovnih izazova jeste očuvanje srpskog jezika kao nacionalnog identiteta srpskog naroda”, rekla je Trivićeva.

Ona je istakla da je iz tog ugla dogovoren naredni korak potpisivanja ili sporazuma ili aneksa memoranduma koji će tačno definisati način na koji će Srbija i Srpska zajednički nastupiti prema dijaspori.

Trivićeva je navela da je sa Šarčevićem razgovarala i o reformi obrazovanja – od predškolskog do srednjoškolskog obrazovanja, koja Republiku Srpsku očekuje u naredne četiri godine uz uključivanje domaćih i regionalnih ekspertskih timova, i istakla da će u tome pomoći i Srbija svojim razvojnim strategijama.

Prema njenim riječima, na sastanku je razgovarano i o saradnji među školama i u digitalizaciji, te upotrebljavanju određenih digitalnih platformi u korištenju udžbenika, u čemu je Srbija odmakla.

“Obradovala nas je vijest i da će se u novom pravilniku o ekskurzijama i Republika Srpska naći kao jedna od destinacija u toku školske godine. Kao što naši učenici svake godine posjećuju Srbiju, tako će i zvanično učenici Srbije posjećivati Republiku Srpsku, što je takođe jedan od važnih aspekata, s jedne strane, upoznavanje Republike Srpske odnosno Srbije, a s druge strane, građenje i razvoj zajedničkog identiteta”, dodala je Trivićeva.

Ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević podsjetio je da je već dvije godine da kada su Srbija i Srpska osnovale zajedničke timove u zavodima za unapređivanje vaspitanja i obrazovanja koji će se baviti izradom programa zajedničkih nacionalnih grupa predmeta i naveo da je to skoro završeno.

“To je jedna od bitnih tema i vrlo brzo ćemo se videti u Banjaluci, 17. i 18. juna, gde premijer /Srbije Ana Brnabić/ i ja dolazimo u vezi sa drugim temama, i gde ćemo ovaj aneks pokušati da zaokružimo”, rekao je Šarčević.

Govoreći o reformi obrazovanja, Šarčević je ocijenio da Republiku Srpsku i ministra Nataliju Trivić čeka puno posla, ističući da su reformisanje Zavoda za udžbenike, uvođenje digitalnih sadržaja, promjena zakonskih okvira i izrada nacionalnog okvira plana i programa, odnos kurikuluma, “zaista veoma veliki posao”.

On je rekao da je u sklopu plana o digitalizaciji škola u Srbiji – odnosno opremanja 10.000 učionica, ove godine urađeno 2.000 učionica, a radi se na 8.000, te istakao da se u dogovoru sa Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske radi i na opremanju 500 učionica za Republiku Srpsku.

“Ovih dana ćemo se dogovoriti i o tehničkim načinima sprovođenja svega dogovorenog, tako da je nama apsolutno zadovoljstvo da sa našom braćom i prijateljima iz Republike Srpske radimo zajedno na ovim temama za dobrobit dece”, rekao je Šarčević.

(Srna)