Vijesti 04.04.2016.

Dogovor o rezultatima popisa već ove sedmice?

ČITANJE: 3 minute
popis
Članovi Centralnog popisnog biroa trebalo bi i ove sedmice još jednom da sjednu za pregovarački sto, a postoji i blagi optimizam da bi ove sedmice moglo doći do konačnog dogovora o uslovima pod kojima će biti objavljen popis stanovništva u BiH, koji je izvršen 2013. godine.

Mirsada Adembegović, portparol Agencije za statistiku BiH, kazala je da će sastanak Centralnog popisnog biroa biti održan ove sedmice, najvjerovatnije u srijedu.

Potvrdila je da je sastanak prošle srijede odgođen, jer predstavnici statističkih agencija BiH i entiteta rade na usaglašavanju te da je mnogo toga riješeno.

Upitana da li postoji mogućnost da konačan dogovor bude postignut ove sedmice, Adembegovićeva je rekla da se nada da će biti tako.

Emir Kremić, direktor Federalnog zavoda za statistiku, izrazio je nadu da će sastanak biti održan ove sedmice, ali konačan poziv još nije dobio.

Dodao je da ekipe vrijedno rade na usaglašavanju kako bi bio postignut krajnji dogovor.

Radmila Čičković, direktorica Zavoda za statistiku RS, nije htjela govoriti o sastanku i eventualnom dogovoru, objasnivši da ne daje izjave za medije zbog istrage koju o popisu stanovništva BiH vodi Tužilaštvo BiH.

Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH i koordinator za popis stanovništva, rekao je juče da još nije upoznat sa terminom sastanka.

Statističari u BiH već se mjesecima pokušavaju usaglasiti na koji način će objaviti podatke koji su 2013. godine prikupljeni, a koji bi trebalo da budu objavljeni do jula ove godine i koji će, konačno, pokazati koliko BiH ima stanovnika. N

ema podataka o mnogim detaljima iz popisa stanovništva, osim opštih, doduše preliminarnih brojki.

Prema njima je u Bosni i Hercegovini 3.791.622 stanovnika, od čega u FBiH 2.371.603, u RS 1.326.991 te u distriktu Brčko 93.028.

Navode se još podaci o kantonima, opštinama i gradovima, ali ne i nacionalna struktura. Na popisu, sporno je koga treba isključiti iz kontingenta prisutnog stanovništva.

Iako je Međunarodna monitoring misija prošle godine predložila kriterije za utvrđivanje nerezidentnog stanovništva, predstavnici dva entiteta ne mogu se složiti o tom prijedlogu.

U međuvremenu su se predstavnici statističkih agencija i zavoda sastajali, ali i rastajali, bez dogovora i još je neizvjesno da li će doći do objave rezultata, iako kod svih strana postoji optimizam.

Iz Agencije za statistiku BiH prošle sedmice su, nakon odgode sastanka saopštili da statističke institucije, iako su intenzivno radile, još nisu postigle saglasnost u vezi sa spornim pitanjima, te da se i narednih dana nastavljaju aktivnosti na usaglašavanju unutar i između statističkih institucija, a uz konsultacije s ekspertima Međunarodne monitoring misije.

Istraga i saslušanje Prošlog mjeseca, prema nalogu Gorana Salihovića, glavnog tužioca Tužilaštva BiH, formiran je predmet u vezi s provjerama procesa popisa stanovništva.

Određen je tim tužilaca i istražilaca koji će istražiti cjelokupne aktivnosti u vezi s popisom stanovništva, kako bi se utvrdilo postoje li elementi krivične odgovornosti osoba u ovom procesu, saopšteno je tada iz Tužilaštva BiH.

Tim povodm u petak su u Tužilaštvu BiH saslušani Emir Kremić i Radmila Čičković.

(NN)