Politika 17.04.2019.

DOGOVOR O SAVJETU MINISTARA: SNSD-u predsjedavajući, transport, spoljna trgovina i izbjeglice

ČITANJE: 3 minute

Sastanak delegacija SNSD-,a HDZ-a i SDA, koje su predvodili lideri Milorad Dodik, Dragan Čović i Bakir Izetbegović održan je danas u Sarajevu.

U delegaciji SNSD-a bili su Zoran Tegeltija, Nikola Špirić, Staša Košarac i Nebojša Radmanović.

Lideru HDZ-a BiH Draganu Čoviću pridružili su se funkcioneri ove stranke Borjana Krišto i Marinko Čavara, dok uz predsjednika SDA Bakira Izetbegovića sastanku prisustvuju Adil Osmanović, Denis Zvizdić i Šefik Džaferović.

Dodik je ranije danas rekao da nije optimista da će na današnjem sastanku u Sarajevu sa liderima HDZ-a i SDA biti postignut dogovor o formiranju vlasti na nivou BiH.

Nakon završenog sastanka funkcioneri SNSD-a su napustili zgradu i nisu htjeli davati izjave.

Lider HDZ-a BiH, Dragan Čović, poručio je da se nada da je ovo što su danas uradili je kraj i da će telefoni raditi.

“Bilo bi nekorektno da govorim kako smo podijelili resore. Dobili smo tri ministarstva i tri zamjenika, Bošnjaci tri ministra i četiri zamjenika, a ostalo je pripalo SNSD-u”, kaže Čović.

Lider HDZ-a je poručio i da se nada će kroz koji an imati predsjedavajućeg Savjeta ministara.

“Mislim da je još malo kompromisa trebalo da svi budemo pozitivni. Što se tiče HDZ-a mi smo djelimično zadovoljni, dobili smo Ministarstvo uprave, Ministarstvo finansija, Ministarstvo civilnih poslova. Što se mene tiče pregovarački proces je završen”, poručio je Čović.

SNSD-u su pripala tri ministarstva, Ministarstvo transporta i komunikacije, Ministarstvo spoljne trgovine, Ministrastvo izbjeglica i predsjedavajućeg Savjeta ministara.

SDA je dobila Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo odbrane i Ministarstvo bezbjednosti.

Sa druge strane, Bakir Izetbegović ističe da je sve zapelo kod MAP-a, i da je njihov uslov da Tegeltija prihvati MAP.

Izetbegović: Ostao je još samo MAP

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović kazao je nakon sastanka s predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom i predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem kako će SDA u Vijeću ministara BiH dobiti ministarstva za vanjske poslove, sigurnost i odbranu.

Izetbegović je rekao da je sastanak bio bolji od onoga što se očekivalo te da su pribiliženi stavovi što se tiče resora. Kako kaže, misli da je riješenje da Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH preuzme nestranački kadar.

On je rekao da je “zapelo” kod usvajanja Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) i da SDA ne odustaje od toga. SDA bi trebala preuzeti Ministarstvo vanjskih poslova BiH, Ministarstvo sigurnosti BiH i Ministarstvo odbrane BiH.

Izetbegović je rekao da bi ministar iz reda Ostalih trebao doći sa teritorije RS i da bi ga trebala predložiti srpska strana.

“Sada je stvar u aktivaciji MAP-a. Sve ostalo je dogovoreno”, rekao je Izetbegović još jednom ističući važnost poštivanja zakona i Ustava BiH.

Dakle, predstavnici iz RS-a u Vijeću ministara BiH pored Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH dobiti će i poziciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstvo prometa i komunikacija BiH.

Stranke okupljene oko HNS-a dobit će Ministarstvo civilnih poslova BiH, Ministarstvo finansija BiH i Ministarstvo pravde BiH.

(ATV, Klix)