Politika 25.10.2021.

DOGOVOR OPOZICIJE: Na izbore sa zajedničkim kandidatom za gradonačelnika Prijedora

ČITANJE: 2 minute

Predstavnici opozicije dogovorili su večeras u Banjaluci da će na prijevremenim izborima u Prijedoru imati zajedničkog kandidata za gradonačelnika.

O imenu kandidata večeras nisu željeli govoriti ističući da će do petka biti formirana koalicija za izbore u Prijedoru, koja će se okupiti oko jednog zajedničkog kandidata, prenosi Srpskainfo.

– Prijedor je mjesto u kojem se donosi jedna od najvažnijih odluka za budućnost Republike Srpske i biće veliki pokazatelj pravca u kojem će ići Republika Srpska nakon izbora 2. oktobra naredne godine. Sigurni smo u veliku pobjedu našeg zajedničkog kandidata na prijevremenim izborima u Prijedoru – rekao je lider PDP, Branislav Borenović nakon sastanka stranaka opozicije.

Na sastanku koji je održan u prostorijama PDP prisustvovali su predsjednik SDS, Mirko Šarović, predsjednik DNS, Nenad Nešić, predsjednik SPS, Goran Selak i predstavnik Liste za pravdu i red Mladen Aničić.

Šarović se nakon sastanka osvrnuo na proteste opozicije koji su održani 2. oktobra najavljujući nove proteste.

– Dogovorili smo se da ćemo proteste nastaviti, jer niti jedan od ranijih zahtjeva nije ispunjen. Otpor je jedini način borbe protiv ove vlasti. Danas smo formirali zajednički tim koji će do kraja sedmice definisati ključne pravce djelovanja. Isporučili smo zahtjeve vlasti, nisu ispunjeni, tako da će protesti biti nastavljeni – istakao je Šarović.

Nešić je istakao da Кlub SDS-PDP-DNS u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštie BiH sutra neće učestvovati u odlučivanju na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

– Naš Кlub će postupati u skladu sa zaključcima koje je donijela Narodna skupština Republike Srpske i koji jasno kažu da ne postoje uslovi za odlučivanje srskih predstavnika na nivou zajedničkih institucija. Postoji dobra volja da se odazovemo zajedničkom sastanku parlamentaraca iz Republike Srpske sutra u Parlamentu, ali u odlučivanju nećemo učestvovati, jer tako štitimo dostojanstvo NSRS – istakao je Nešić.

Selak je nakon sastanka rekao da su promjene neminovne i da je pitanje dana kada će aktuelna vlast otići sa političke scene Republike Srpske.

– Dogovorili smo snažniju koordinaciju poslaničkih klubova i grupa u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Od svih političkih aktera tražimo da se Narodna skupština i njeni zaključci poštuju. Кada god je stvarno ugrožen vitalni nacionalni interes Republike Srpske, naše stranke će u NSRS p rve stati u odbranu, ali nećemo dozvoliti obmanjivanje građana zloupotrebom nacionalnog interesa – stakao je Selak.

(SB)

Oznake: PDP, SDS