Svijet 15.11.2021.

DOGOVOR U EU: Zbog migrantske krize, Bjelorusiji uvedena peta runda sankcija

ČITANJE: 1 minuta

Ministri spoljnih poslova Evropske unije postigli su danas dogovor o petoj rundi sankcija Bjelorusiji zbog migrantske krize na granici sa EU, posebno s Poljskom, rekao je danas šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj.

Mjere će se odnositi na pojedince i kompanije iz Bjelorusije i biće finalizovane narednih dana, dodao je Borelj na onlajn konferenciji.

– Razgovarali smo na sjednici o pitanju koje je svima nama u mislima – o Bjelorusiji. Razmišljamo o svim opcijama nakon Lukašenkovih akcija koje nas ciljaju. Od sada će više ljudi moći da bude sankcionisano, a moći ćemo da ciljamo one koji iskorišćavaju ranjive osobe koje pokušavaju da uđu u Evropsku uniju – rekao je Borelj, prenose agencije.

On je rekao da je odgovornost “100 odsto na Bjelorusiji”, koja živote migranata izlaže opasnosti.

– Granice EU nisu otvorene neograničeno. Put do EU ne vodi preko Bjelorusije. Ovo što radi Minsk je politički instrument, takođe je nelegalno i nehumano prema ljudima koji su zatočeni na granici (sa Poljskom), treba im pomoć. U pitanju je vještačka kriza koja za cilj ima da skrene pažnju sa unutrašnjih pitanja u Bjelorusiji gdje se krše ljudska prava – rekao je Borelj.

(SB)