Vijesti 09.03.2018.

Dogradnja vrtića Kolibri i dalje “na čekanju”

ČITANJE: 2 minute

Iako projektna dokumentacija za dogradnju vrtića Kolibri u Lazarevu, u kojem na mjesto trenutno čeka oko 300 djece, postoji već nekoliko godina, do realizacije tog projekta neće doći ni ove godine.

Naime, prva faza izgradnje vrtića Kolibri završena je 2012. godine, a već tada je najavljivana i druga faza, koja bi omogućila boravak za još 200 djece.

Predviđeno je da novi vrtić bude izgrađen uz već postojeći, koji je predviđen za rušenje, rekao je bivši gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović još 2014. godine i tada naveo da traže novac za njegovu izgradnju.

“Ako u naredna dva mjeseca ne obezbijedimo novac, onda ćemo planirati sredstva u budžetu grada za 2015. godinu”, naveo je Gavranović prije tri godine i naglasio da će za izgradnju ovog vrtića biti potrebno više od milion KM.

Iz Gradske uprave kratko su saopštili da je dokumentacija za dogradnju vrtića Kolibri pripremljena, ali da nisu predviđena sredstva za realizaciju u 2018. godini.

“Oko 300 djece čeka na vrtić Kolibri, i izgradnja drugog dijela bi mnogo značila, ali je za realizaciju potrebno mnogo novca”, rekla nam je Jelena Kurtinović, direktorica Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, te dodala da trenutno oko 2000 djece čeka na mjesto u nekom od banjalučkih vrtića.

Predškolsko obrazovanje pravo svakog djeteta
Kurtinovićeva kaže da bi stanje izmijenila izgradnja vrtića na ‘Kupusištu’, za koji se priprema projekat i dokumentacija, ali se još ne zna kada bi mogao biti izgrađen.

“Iako i ovi manji projekti, poput Cvrčka i Srne koji primaju oko 90 djece, mnogo znače, to nije nešto što bi bitno promijenilo stanje, kada su u pitanju liste čekanja”, ističe Kurtinovićeva.

Zbog velikog broja djece na mjesto u vrtiću se u pojedinim ustanovama čeka do godinu i po dana, ali ima i onih gdje se mjesto dobije i za samo mjesec.

“U nekim vrtićima se čeka dugo i po godinu- godinu i po, a u nekim i samo mjesec dana. To uveliko određuje i izbor vrtića od strane roditelja jer neki roditelji žele isključivo određeni vrtić, pa onda moraju čekati. Mi uvijek ponudimo neki vrtić u kojem bi brže došli na red“, naglasila je direktorica Centra za predškolsko.

Iako ćemo prema svemu sudeći na izgradnju ključnih objekata za rasterećenje ove liste čekanja morati još čekati, iz Gradske uprave kažu da je za 2018. godinu planirana realizacija promjene namjene poslovnog prostora u prostor vrtića u Ulici Marka Kraljevića 22 i Kralja Petra II na broju 59, te rekonstrukcija i dogradnja postojećeg vrtića Bubamara u Ulici Braće Jugovića 1.

(Mondo)