Vijesti 03.03.2017.

Dok jedni na posao čekaju decenijama, drugi se lako zaposle: Najtraženiji profesori matematike i fizike

ČITANJE: 2 minute

Naspram građana koji godinama, pa čak i decenijama tavore na biroima, u RS ima i onih koji se na evidenciji nezaposlenih ne zgriju duže od par dana.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) RS, od ukupno 38.150 osoba koje su lane pronašle posao, 2.890 je do zaposlenja došlo u roku od mjesec dana.

Među njima je bilo i onih koji se na evidenciji nezaposlenih nisu zadržali duže od jednog dana.

Analiza Zavoda za zapošljavanje pokazala je da se sa visokom stručnom spremom, najbrže zapošljavaju profesori matematike i fizike.

– Oni na zaposlenje u prosjeku čekaju oko dva mjeseca. Pofesori nemačkog jezika prosječno čekaju šest, profesori biologije sedam, lekari devet, a diplomirani inženjeri građevinarstva oko deset mjeseci – kaže viši stručni saradnik za informisanje u ZZZ Vedrana Milinković.

Kad je riječ o srednjoj stručnoj spremi, lane su do posla najbrže dolazili finansijski radnici i ekonomisti, maturanti gimnazije, mehaničari i mašinski tehničari, ugostitelji. Marko S. iz Banjaluke je posao našao za nepunu sedmicu dana.

– Završio sam ekonomsku školu i prijavio se na evidenciju nezaposlenih, vjerujući da zadugo neću naći posao. Međutim, prevario sam se, jer sam se u istoj sedmici zaposlio u struci – kaže naš sagovornik.

U agencijama koje posreduju pri zapošljavanju susreću se sa situacijama da se kandidat zaposli istog dana kad se i prijavio za posao.

– Jedna kandidatkinja je poznavala talijanski jezik, što je bio preduslov za jedno radno mjesto. Spojili smo je sa poslodavcem, koji ju je istog dana zaposlio, a taj radni odnos potrajao je više od devet godina – kaže direktor agencije „Spektar“ Banjaluka Miroslav Vukajlović.

Dodaje da najveće šanse za zapošljavanje imaju osobe koje posjeduju tražena znanja i vještine potrebne tržištu.

Čekaju i po 40 godina

“Čekalica” na posao sa najdužim stažom u RS je daktilograf iz Vlasenice, koji već punih 40 godina ovjerava karton, a koji se,  praktično, direktno iz školske klupe preselio na biro za zapošljavanje.

Po vremenu provedenom na birou, gotovo u stopu ga prate jedan Paljanin i jedan Fočak, koji su na evidenciji po 37 godina. S druge strane, u RS zbog smrti godišnje bude izbrisano više od 500 ljudi, starosti od 52 godine, pa naviše.

Na posao lane čekali do mjesec dana

Stručna sprema Osobe
NK 282
PK 25
KV 899
SSS 1.040
VKV 9
VŠS 22
VSS 612
Ukupno 2.889

(EuroBlic)