Vijesti 19.06.2021.

Proces imunizacije u BiH ponovo obustavljen, građani i jutros pohrlili u Srbiju

ČITANJE: 2 minute

Od danas u glavnom gradu BiH opet nema vakcina pa je proces imunizacije ponovo obustavljen. No, i ovog vikenda u glavnom gradu Srbije su dugi redovi koje stvaraju državljani BiH, a razlog je vakcinacija i revakcinacija.

Duže od dvije sedmice svi koji požele iz BiH mogu se uputiti istočno preko Drine, te u gradovima Srbije izabrati jednu od četiri ponuđena proizvođača vakcina i primiti prvu ili drugu dozu vakcine protiv koronavirusa, prenosi Klix.

Tako su i jutros građani BiH pohrlili u Srbiju, a ispred beogradskog sajma zabilježeni su dugi redovi. Svi strpljivo, uz poštivanje fizičke distance, čekaju na svoj red. I u drugim gradovima, poput Priboja, Prijepolja, Loznice, Užica, Šapca odvija se proces imunizacije.

Državljani BiH odreda su zahvalni Republici Srbiji na pruženoj prilici da se vakcinišu potpuno besplatno s obzirom da vlasti BiH iz dana u dan dokazuju potpunu nesposobnost jer još uvijek nisu pronašli rješenje niti sposobnost da kupe i uvezu dovoljnu količinu vakcina za masovnu imunizaciju.

Tome u prilog ide i činjenica da neki bh. političari poput Šemsudina Mehmedovića (SDA) pokušavaju umanjiti veliki potez Srbije tvrdeći da “varaju državljane BiH jer je odlazak u Beograd skup”.

“Građanin BiH, ako ode u Beograd, ne može proći ispod 200-300 konvertibilnih maraka troškova, koje ostavi u Republici Srbiji i naravno dobije vakcinu koja košta nekih dvadesetak KM. Ako pogledamo ekonomskim rezonom, oni zapravo vrše prevaru građana Bosne i Hercegovine”, tvrdi Mehmedović.

Ova izjava naišla je na mnoštvo oštrih osuda na društvenim mrežama, a građani su podsjetili Mehmedovića da se na vakcinaciju ne mora ići u Beograd s obzirom da ima i mnogo bližih gradova granici BiH te da se na put može ponijeti sendvič i sok, ukoliko se želi uštedjeti novac.

Iako se nedavno pojavila nada da će uskoro u FBiH stići 500.000 doza vakcina Sinopharm čini se da je i to na dugom štapu.

Naime, nakon što je premijer Vlade FBiH Fadil Novalić 10. juna slavodobitno građane obavijestio kako je potpisan direktan ugovor o direktnoj nabavci pola miliona doza kineskih vakcine, jučer je v.d. direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić izjavio da se potpis ugovora od proizvođača iz Kine još uvijek čeka i da još ništa nije finalizirano.

Na kraju, samo je na građanima da donesu konačan sud ko ih i na koji način vara.

Oznake: vakcina