Magazin 30.09.2015.

Dokazano: Četiri pravila za idealnu liniju!

ČITANJE: 1 minuta
vaga
Neki srećnici imaju genetsku predispoziciju za vitku liniju, dok drugi moraju strogo da vode računa o ishrani kako bi izgledali dobro.

Zvuči čudno ali naučnici su utvrdili da nije dobro jesti pred monitorom kompjutera, jer se tako kasnije osjećamo manje siti. Oni koji se udalje od računara i obave obrok, potom neće dodatno grickati između obroka, a isto važi i za objedovanje uz TV prijemnik.

Drugo pravilo je da jedete hranu bogatu vodom, supe, salate, voće kao na primjer lubenica daju osjećaj sitosti, a manje su kalorični ali pazite, jer pijenje vode uz suvi obrok ima negativan efekat. Zbog toga je obrok dobro početi supom ili salatom, jer ćemo kasnije manje pojesti, a najbolje je prije obroka popiti dvije čaše vode.

Postoji još jedna zanimljiva, psihološka metoda, da zamislite kako grizete, žvaćete i gutate sendvič ili palačinku prije nego što počnete da je jedete. Ljudi koji na ovaj, vizuelni način pokušaju da smanje unos kalorija će zaista to i učiniti u praksi, jer se navodno na taj način smanjuje želja za hranom i jača samokontrola.

Istraživanja su takođe pokazala da je uzimanje multivitaminskih, takozvanih šumećih tableta korisno pri gubitku kilaže jer se u organizmu ukoliko nema dovoljno vitamina i minerala povećava apetit.

(Svet Plus)