Vijesti 25.01.2016.

Đokić: Izostala podrška institucija BiH

ČITANJE: 1 minuta
petar djokic
Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić istakao je da su Vlada Srpske i resorno ministarstvo učinili sve kako bi podržali kompaniju “Boksmark” u nastojanju da izgradi proizvodni pogon za preradu sirove kože na teritoriji Srpske, ali da je podrška institucija BiH izostala.

Đokić je, reagujući na saopštenje Agencije za unapređenje stranih investicija BiH, dodao da predstavnici kompanije “Boksmark” znaju da carinska politika nije u nadležnosti Vlada Srpske već nivoa BiH.

-Uslov kompanije `Boksmark` bio je da se obezbijedi privremena suspenzija i smanjenje carinskih stopa koje se odnose na uvoz sirove kože iz zemalja van Evropske unije, sa 5 odsto na 0 odsto- naveo je Đokić.

On je istakao da je Republika Srpska spremna da u duhu politike privlačenja stranih investitora pruži maksimalnu podršku svim potencijalnim investitorima, što je potvrđeno i primjerom kompanije “Boksmark”, saopšteno je iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstav Republike Srpske.

-Pokazali smo visok stepen kooperativnosti i u aprilu prošle godine uputili smo zvaničnu inicijativu za proširenje odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa Upravi za indirektno oporezivanje BiH i Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH- rekao je Đokić, dodajući da Ministarstvo još uvijek nije dobilo zvanični odgovor od tih institucija.

On je dodao da se, nakon svih aktivnosti i inicijative koja je upućena nadležnim institucijama na nivou BiH, predstavnici kompanije “Boksmark” više nisu obraćali Ministarstvu.

-Ukoliko i dalje postoji interes za ulaganje u Republiku Srpsku, Ministarstvo i Vlada Srpske su, kao i do sada, spremni da ovom investitoru daju punu podršku- poručio je Đokić.

(Agencije)