Politika 19.03.2016.

Đokić: Presuda Karadžiću biće politička

ČITANJE: 2 minute
petar djokic
Lider Socijalističke partije Petar Đokić rekao je da bez obzira na to kakvu odluku donese Haški tribunal u slučaju prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića građani Srpske razumiju da je to bio politički proces, te naglasio da Federacija BiH priželjkuje da i Ratko Mladić i Vojislav Šešelj budu drakonski kažnjeni za djela koja nisu počinili.

Đokić očekuje da će Bošnjaci pokušati da izvrše novi pritisak na Republiku Srpsku, tako što će angažovati međunarodnu zajednicu da nastavi politiku pritiska na Srpsku i da je transformiše u neku zajednicu koja bi njima odgovorala.

On je naglasio da građani Republike Srpske to neće prihvatiti, bez obzira kakva bude odluka Haškog tribunala, te dodao da očekuje da ona bude oslobađajuća i za Karadžića, i za Mladića, i za Šešelja i za svakog Srbina, osim ako se zaista utvrdi da su postupkom ili naredbom izvršili neko krivično djelo ratnog zločina, što mora biti dokazano.

Đokić je rekao da je tokom sudskog procesa bilo vidljivo da Tužilaštvo nije iznijelo nijedan uvjerljiv dokaz protiv Karadžića, čak naprotiv – da je on bezbroj puta dokazao da nije imao odgovornosti i da je, kao predsjednik Republike, postupao odgovorno dajući naredbe, usmjeravajući politiku na način da se izbjegnu zločini.

On je upozorio da ne treba upadati u zamku pokušaja da se dokaže da je neko kriv jer je bio predsjednk ili komandant, jer takva vrsta odgovornosti očito ne postoji.

Đokić je danas novinarima na Jahorini rekao da u Republici Srpskoj znaju da je Haški tribunal odavno potvrdio da je politički sud i da je nesrazmjernim presudama i kaznama više puta to potvrdio jer su na stub odgovornosti mnogo više postavljani Srbi nego Hrvati i Bošnjaci koji su počinili zločine.

-Međutim, očito je da je nekome sudski proces protiv bivšeg predsjednika trebao da bi ga koristio za političke potrebe- konstatovao je lider SP.

Đokić smatra da će, bez obzira na nečija očekivanja, Karadžić biti oslobođen krivice za ratni zločin, te da građani Republike Srpske dostojanstveno moraju primiti odluku Haškog tribunala koja će biti politička.

-Treba mirno da nastavimo živjeti i raditi, da se previše ne osvrćemo na ono što će uraditi Haški sud, da čuvamo Republiku Srpsku i budemo u dobrim odnosima sa našim komšijama, da i Bošnjacima i Hrvatima pomognemo da shvate da je Republika Srpska realnost i da nađemo način kako da u budućnosti nikada više ne obnovimo konflikte i svaki problem rješavamo mirno- poručio je Đokić.

A i ovo suđenje i te sudanije, dodao je on, biće kao što već jesu prošlost.

(Agencije)