Politika 06.02.2016.

Đokić: RS izložena neviđenim pritiscima

ČITANJE: 4 minute
petar djokic
Lider Socijalističke partije /SP/ Petar Đokić izjavio je večeras u Ugljeviku da je Republika Srpska izložena neviđenim pritiscima da odstupi od svog identiteta i da ga zamijeni “za neku maglu koja joj se nudi”.”

-Mi to nećemo učiniti, jer nas na to obavezuju svi oni koji su dali mnogo za Republiku Srpsku, od onih koji su dali svoje živote, dijelove tijela. Moramo Republiku Srpsku održavati stabilnom, kao što smo to uspjeli postići i do sada – rekao je Đokić.

Đokić, koji je u Ugljeviku prisustvovao skupu u organizaciji ugljevičkog Opštinskog odbora SP-a, rekao je novinarima da je na sceni pokušaj da se Republika Srpska u što većem obimu optuži da je nastala na zločinima, a da se u miru održava na kriminalu.

-Apsolutno nije tačno ni jedno, ni drugo. Da je bilo i da ima i jednog i drugog ne sporimo, ali zato postoje nadležne državne institucije koje utvrđuju odgovornost svakog pojedica. To, međutim, nikako nije i ne može biti Republika Srpska- dodao je Đokić.

Prema njegovim riječima, Srpska je uspješno okončala jednu fazu, koja je trajala 20 godina, a u sljedećoj fazi ukupnog društvenog razvoja neophodno je usmjeravanje na opšte pitanje rasta, rada i razvoja i boljeg života.

-Naš temeljni cilj je da budemo dio opšteg, evropskog, svjetskog procesa i napretka, sveopšteg razvoja na bazi evropskih vrijednosti i standarda- rekao je Đokić.

On je napomenuo da postoje oni koji negiraju realnost, a to je da je neophodno uvažavanje Dejtona i Republike Srpske kao nezaobilaznog političkog faktora.

Đokić je svima koji “igraju na kartu” da je moguće raspakovati Dejton i stvarati neke nove teritorijalno-političke odnose u BiH zasnovane na nekim drugim projektima i idejama, poručio da je to nemoguće.

Interes SP da sarađuje sa koalicionim partnerima

Lider Socijalističke partije /SP/ Petar Đokić rekao je da je interes ove partije da sarađuje sa svojim koalicionim partnerima sa kojima čini vlast Republike Srpske – sa SNSD-om i DNS-om, ali i sa drugim političkim strankama koje su trenutno sa socijalistima ili će im “sutra biti priključene”.

-Naravno da je o tome potrebno govoriti u funkciji priprema za lokalne izbore. SP će samostalno ići na izbore kao što smo išli i ranijih godina, ali smo spremni da razgovaramo o zajedničkom nastupu o kandidatima za načelnike opština Republike Srpske- rekao je Đokić novinarima u Ugljeviku.

On kaže da je neophodno da se prije toga riješe pitanja narušenih odnosa u nekim opštinama Srpske.

-Kada to riješimo kao partneri onda ništa neće biti sporno da zaključimo dobar sporazum i da izađemo na lokalne izbore. Ubijeđen sam da će naša partija, a i partije koje čine ovu koaliciju, imati rast na ovim izborima, jer smo prethodnih godina pokazali da krajnje odgovorno vršimo vlast u ime građana Republike Srpske, da činimo maksimalan napor da pokažemo ljudima da činimo za njih više, i oni će to prepoznati kao dobar razlog da nam daju podršku- rekao je Đokić.

On je dodao da će SP nastaviti da vodi politiku za koju kaže da je vrlo vidljiva, a koju je ova partija i vodila u prethodnom periodu

Informacije iz Vašingtona pred Vladom RS

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da informacije o razgovorima koje trenutno u Vašingtonu vodi predsjednik Vlade Srpske Željka Cvijanović, zajedno sa premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem, još nisu poznate, te da će Vlada o tome biti blagovremeno upoznata.

-Mi ćemo to pitanje imati na narednoj sjednici. Informacije o ovome još nisu u potpunosti objavljene, svi uslovi i sve ono što je sadržaj razgovora tek tada ćemo moći komentarisati- rekao je Đokić novinarima u Ugljeviku.

On ističe da će tada biti poznate finansijske mogućnosti, koliko će sredstava moći da se koristi, pod kojim uslovima, i šta će s tim sredstvima moći da se učini.

-Novac koji bismo mogli koristiti od MMF-a nećemo koristiti, a da pri tome nećemo brinuti o razvoju i održavanju finansijske stabilnosti Republike Srpske, što nam je u osnovi cilj. Mislim da je dobro da je postignut aranžman sa MMF-om, mislim da je dobro da je MMF shvatio da iscrpljivanje ove zemlje, postavljajući uslove koje ne možemo ispuniti, nije dobar metod za saradnju sa takvim međunarodnim finansijskim institucijama- rekao je Đokić.

On je dodao da je dobro da je MMF shvatio da je ovdje moguća saradnja na bazi realnih mogućnosti koje je moguće ostvariti.

-Mislim da je otprilike na toj liniji vođen ovaj razgovor u Vašingtonu i da su na bazi toga postignuti ovakvi dogovori- zaključio je Đokić.

(Agencije)