Politika 09.05.2016.

Đokić: Spoljni faktori bi mogli pokušati da izazovu incidente u Banjaluci

ČITANJE: 4 minute
djokic

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić smatra neodgovornim to što se predstavnici opozicionih partija ponovo nisu odazvali pozivu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na zajednički sastanak parlamentarnih stranaka, te da su time pokazali nepoštivanje prema instituciji predsjednika.

Đokić smatra da postojanje različitih mišljenja o aktuelnim pitanjima u Republici Srpskoj nije razlog da se ta mišljenja ne iznesu na jednom mjestu.

“Iznošenjem takvih mišljenja treba da prepoznamo šta možemo učiniti da očuvamo potpunu stabilnost Republike Srpske i stvorimo uslove za njen dalji demokratski život”, rekao je Đokić novinarima nakon sastanka koji je za predstavnike parlamentarnih stranaka organizovao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

On je naveo da je Republika Srpska demokratska zajednica slobodnih ljudi, te da treba to i da ostane, što je ujedno i zadatak političkih partija Srpske.

“Radeći na tom cilju treba da pokažemo spremnost na saradnju svih stranaka – i onih u Republici Srpskoj i onih koji djeluju van nje, a bave se pitanjima Srpske. U ovom slučaju opozicione partije odbijaju tu vrstu saradnje”, rekao je Đokić.

On je istakao da niko nije želio da zahtijeva od opozicionih partija da odustanu od političkih stavova.

“Nismo željeli da tražimo da oni ne organizuju svoj javni skup, kako su ga najavili za subotu, 14. maja, nego smo htjeli da govorimo o tome kako da i jedna i druga politička grupacija učini ono što može da bi dva skupa u Banjaluci bila organizovana na miran način”, rekao je Đokić.

On je poručio da će organizatori mitinga podrške Srpskoj “Srcem za Srpsku” učiniti sve da skup bude dostojanstven, miran i da pošalje snažnu poruku podrške politici koja Republiku Srpsku punih 11 godina drži stabilnom.

“Očito da nekome, a najviše nekim faktorima spolja koji su, nažalost, povezani sa nekim unutra, smeta ova stabilnost koju je koalicija na vlasti obezbijedila Srpskoj punih 11 godina”, poručio je Đokić.

On je pojasnio da je vlast morala organizovati miting podrške Republici Srpskoj isti dan kada i opozicija svoje proteste kako bi pokazala da vlast ima podršku građana Srpske.

“Imamo samo strah od toga da će neki faktori koji nose loše namjere prema Republici Srpskoj i srpskom narodu pokušati da izazovu incidente u Banjaluci tog dana, ne bi li poslali lošu poruku iz Srpske o nama”, rekao je Đokić.

On je naveo da nije dobra mogućnost da se prošire poruke da je narod na ulicama Republike Srpske i da je stanje nestabilno i da odvrate investitore i poslovne partnere sa kojima se vode važni poslovi i pregovori, koji će obezbijediti rast i razvoj Srpske.

“Uvjeren sam da ćemo našim skupom ohrabriti i uvjeriti investitore da ostanu ovdje, ali i da dođu u Srpsku da ivestiraju”, poručio je Đokić.

On je dodao da je ovo ozbiljan trenutak u kome se moraju upozoriti one strane koje se najdirektnije, ali i na prljav način, ovdje pokušavaju predstaviti kao zaštitnici u BiH, prije svega odlazeći premijer Turske Ahmet Davutoglu.

“Poslao je lošu poruku uvredljivog sadržaja koja se može tumačiti potpuno drugačije ili na više načina nego što je on to rekao. Ali, svaki put se može tumačiti štetno po Republiku Srpsku”, istakao je Đokić.

On je rekao da nije uslijedilo odlučno reagovanje opozicionih partija i osuda takvog čina, te izrazio nadu da će to učiniti srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić nakon pisma koje mu je Dodik uputio da od zvaničnih turskih vlasti zatraži da se ograde od onoga što je Davutoglu rekao na otvaranju obnovljene džamije Ferhadija u Banjaluci.

On je naglasio da je cilj današnjeg sastanka da se pokaže da se neće dopustiti da se šalju loše poruke iz Republike Srpske.

Đokić je pozvao sve građane Republike Srpske koji vjeruju u politiku koalicije, kao i članove i simpatizere Socijalističke partije, da dođu 14. maja u Banjaluku i podrže Srpsku i aktivnosti koalicije koje su vođene prethodnih godina, kako bi bili očuvani mir i stabilnost Republike Srpske.

(Agencije)