Biznis 04.03.2016.

Đokić: TE Stanari je dokaz da je Srpska sigurna za investitore

ČITANJE: 2 minute
djokic
Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas u Beogradu da primjer Termoelektrane Stanari jasno govori da je Srpska područje u koje se može investirati, u kom se investicije realizuju i gdje postoji sigurnost za investitore.

Đokić je rekao da je Termoelektrana Stanari, koja je sada u fazi testiranja, a od maja bi trebalo da bude na mreži, samo jedan od niza projekata iz oblasti energetike koje realizuje Vlada Srpske i naglasio da je plan da do 2030. godine u oblast energetike bude uloženo 11,5 milijardi KM.

-Do sada smo u energetiku uložili 3,5 milijardi KM, što za Republiku Srpsku čini veoma veliku vrijednost. Nećemo na tome stati- istakao je Đokić u obraćanju na skupštini Foruma poslodavaca Srbije.

On je naglasio da su najniža cijena energije u regionu, najniža stopa PDV, brojne poreske olakšice i uređen zakonski okvir odraz želje Vlade Republike Srpske da na područje Srpske privuče što veći broj investitora i naveo da se najveći prostor za saradnju sa susjednim državama otvara u oblasti industrije i prerađivačke industrije.

-Takođe, snažan faktor saradnje i integracija na regionalnom nivou može biti postignut u oblasti svih vidova saobraćaja- poručio je Đokić.

Problem likvidnosti Kao jako značajno on je istakao potrebu reforme banaka i omogućavanje kvalitetnijeg pristupa kapitalu.

-Objektivno, problem likvidnosti je problem i naše i svih privreda u regionu. Bez kvalitetne reforme bankarskog sektora sigurno je da će privredni rast biti usporen. To je jako značajan segment- rekao je Đokić.

On je istakao da su uslovi za investiranje veoma jasno definisani, ne samo u Republici Srpskoj, već u BiH uopšte, i pozvao učesnike skupštine Foruma poslodavaca Srbije da investiraju.

-Ja i dalje, ne samo lično, nego u ime Vlade Republike Srpske, stojim na raspolaganju i ovoj asocijaciji privrednika i drugim da radimo, da se povezujemo, da sarađujemo u interesu jačanja razvoja naše ekonomije i boljeg života svakog čovjeka u našem regionu i šire- rekao je Đokić.

(Agencije)