Dokle se čuje aplauz Marku Paviću na skupštini NDP-a?

Ko kaže da je propao posljednji pokušaj uspostavljanja civilizovane komunikacije između vlasti i opozicije u Republici Srpskoj, započet 19. novembra na sastanku šest stranačkih lidera kod predsjednika Narodne skupštine RS Nedeljka Čubrilovića?

Takva ocjena jeste dominantna, ali zato što je većina pogleda usmjerena u pogrešnom pravcu – prema Komisiji za prevazilaženje problema, koja se poslije samo dvije sjednice neslavno ugasila, uz gunđanje glavnih aktera. Međutim, trebalo je obratiti pažnju na skupštinu Narodnog demokratskog pokreta, održanu 10. decembra, i bilo bi jasno da je konfliktima na političkoj sceni RS došao kraj.

Jer, na skupu stranke sa najoštrijom opozicionom retorikom najsnažniji aplauz pobrao je niko drugi do Marko Pavić, lider Demokratskog narodnog saveza, partije iz vladajućeg bloka. Zavidan broj decibela Pavić je prikupio iako su se pored njega u prvom redu u sali smjestili vodeći čovjek SDS-a Vukota Govedarica i dva predsjednika PDP-a, zvanični i počasni, Branislav Borenović i Mladen Ivanić. Ipak, oficijelnim koalicionim partnerima NDP-a bio je namijenjen tek kurtoazni pljesak, dok je nominalni protivnik iz DNS-a dočekan, maltene, sa ovacijama.

Razloge ovog paradoksa na licu mjesta je objasnio još jedan gost, radikal Milanko Mihajlica, rekavši da se to dešava zato što dobar dio prisutnih Marka Pavića u budućnosti vidi u redovima Saveza za promjene. I gospodar Prijedora, u svom nonšalantnom stilu, kombinujući odglumljenu naivnost i autentičnu prevejanost, ostavio je otvorena vrata za želje domaćina, poručujući: „Nikada ne treba isključiti i zaboraviti te neke naše dodirne tačke sa NDP-om, bez obzira kako se ko opredijelio na narednim izborima“.

Pošto kratko pamćenje nije karakteristično samo za ovdašnju javnost, već i za korifeje političke scene, nije na odmet prisjetiti se jedine situacije u kojoj je DNS bio zaista blizu koalicionog aranžmana sa SZP-om. Naime, 4. maja 2014. Marko Pavić je došao na razgovor sa tadašnjim predsjednikom SDS-a Mladenom Bosićem, sa očiglednom namjerom da postigne određeni dil, manje od pola godine uoči tadašnjih opštih izbora. U nedjeljama prije tog susreta, SDS je bio najotvoreniji u opoziciji za kombinacije sa DNS-om, ali su iz PDP-a i NDP-a na sam nagovještaj ovakvog kontakta burno reagovali, javno insistirajući na neuvjerljivom moralisanju, a tajno strepeći da će im paket dionica u SZP-u biti znatno umanjen ukoliko se otvori prostor za Pavićevu stranku.

Uglavnom, pritisak osovine PDP – NDP, zasnovan na pseudočistunstvu partija koje su u startu odbijale „pakt sa režimlijama“, urodio je plodom, pa je Bosić vrlo hladno dočekao šefa DNS-a, uz simptomatično saopštenje iz SDS-a da je „sastanak organizovan na zahtjev Marka Pavića“. Banjalučki mediji su tom prilikom zabilježili da je susret trajao rekordno kratko i da je inače flegmatični predsjednik DNS-a vidno uzrujan napustio prostorije SDS-a nakon petnaestak minuta.

Zvanično objašnjenje samozadovoljnih opozicionara bilo je da je sastanak propao jer je za SZP neprihvatljiva namjera DNS-a da zadrži svoje ministre u zajedničkoj vladi sa SNSD-om do izbora, a da poslije toga razmotri i druge varijante. Ostalo je poznato – oni kojima je smetalo da Lejla Rešić još par mjeseci dolazi na posao, jer se to nije uklapalo u njihovu lažnu koncepciju opozicionog „bezgrešnog začeća“, nakon izbora sa užasom su shvatili da je upravo DNS faktor prevage u novom skupštinskom sazivu i da su se malo preračunali.

Kako to obično biva, poslije faze bahatosti uslijedila je duga etapa skoro pa snishodljivog odnosa SZP-a prema DNS-u. Svaki kratki spoj između partija Marka Pavića i Milorada Dodika, posebno sukob povodom pokušaja prodaje rudnika Ljubija, bio je propraćen očiglednim koketiranjem iz opozicionih redova i gotovo otvorenim ponudama da SZP i DNS nastave tamo gdje su stali 4. maja 2014. Ali, naknadna pamet nije od naročite pomoći opozicionom bloku dok na koljenima moli za oproštaj osobu koja je dvije sezone ranije otjerana mokrom krpom. Iz Pavićevih aktuelnih poteza, jasno je da se njegove sadašnje namjere prema opoziciji mogu svrstati tek u domen namigivanja bez ozbiljnih ambicija, sa isključivim ciljem podizanja vlastite cijene u odnosima sa SNSD-om.

Ukoliko se Marko Pavić ipak politički preigra u takvom balansiranju, pa od SNSD-a dočeka marginalizaciju na narednim izborima i uspješnu zamjenu Ujedinjenom Srpskom, Uspješnom Srpskom, Prvom SDS i sličnim opcijama, tek onda biće spreman da napravi odlučujući korak prema SZP-u. A što je najžešće, upravo tada, kada im DNS bude matematički beskoristan, SDS, PDP i NDP prihvatiće ovu stranku u naručje. Šta ih briga, može im se – nebitno je to što su ih svojevremeno ignorisali, u momentu dok su u skupštinskoj igri brojevima imali solidnu težinu!

(Saša Bižić/srpskainfo.com)

MAJKA POKOJNOG DAVIDA DRAGIČEVIĆA: “Borite se ljudi za svoju djecu!”

Dragi moj sine, ljubavi moja, dragi naš Davide, istino naša, večeras je tvoja majka s tobom, na tvom trgu. Ona majka što te nosila u stomaku, ona što te učila da hodaš, pišeš, rekla je večeras, u suzama, majka Davidova Suzana Dragičević. – Oni su mislili da je David iz disfunkcionalne porodice, pošto smo Davor

POBRĐE Popravljeni koševi na sportskom terenu

Obnovljeno je sportsko igralište u Ulici Milana Brankovića u banjalučkom naselju Pobrđe. Poravnati su iskrivljeni stubovi, ojačavana i prelakirana konstrukcija koša, kao i ograda, rekli su iz Gradske uprave. Kako su najavili, trenutno su u toku radovi na sportskom igralištu u Bitoljskoj ulici u Drakuliću gdje je skinuta ograda koja će biti prelakirana. Ranije je

Marko Starčević i Amila Šunje Rizvan pobjednici prve kros trke Jahorina

Marko Starčević sa Pala i Amila Šunje Rizvan iz Sarajeva pobjednici su prve kros trke “Termag čelendž rejs” koja je danas održana na Jahorini. Drugo i treće mjesto u muškoj konkurenciji osvojili su Neven Cicović i Samir Halilović. U ženskoj konkurenciji drugo mjesto pripalo je Emini Mahmutović, dok je treće osvojila Džana Karadža. Starčević je

SAOBRAĆAJKA NA MANJAČI Trudnica se autom zakucala u banderu

Škoda oktavija, za čijim volanom je bila trudnica, sletila je sa puta i udarila u banderu u mjestu Kola na Manjači, na putu Banjaluka – Čađavica. Novinarka “Nezavisnih” sa mjesta događaja javlja da su i ta žena i dvogodišnje dijete, koje je s njom bilo u vozilu, prevezeni na ukazivanje ljekarske pomoći u Banjaluku. Saobraćaj

RASPISAN JAVNI POZIV “Šume RS” traže četiri direktora

“Šume RS” raspisale su javni poziv za izbor direktora četiri organizacione jedinice tog preduzeća. Konkurs se odnosi na izbor direktora tri šumska gazdinstva i to “Maglić” Foča, “Drina” Srebrenica i “Čemernica” Kneževo i Istraživačko-razvojni centar Banjaluka. Javni poziv ostaje otvoren 15 dana, a rukovodioce organizacionih dijelova imenovaće direktor “Šuma RS” na period od četiri godine.

STIŽU PRVE DONACIJE “Mozaik prijateljstva” sve bliže izgradnji javnog kupatila

Humanitarno udruženje “Mozaik prijateljstva” iz Banjaluke dobilo je prve donacije za svoju ideju, uređenja i otvaranja prostorija za presvlačenje i kupanje beskućnika. Nakon teksta o ovoj plemenitoj ideji objavljenog na portalu Srpskainfo javila im se jedna firma koja im je poklonila kompletnu vodoinstalaciju za izgradnju tri kupatila. Kako su objavili na svom Fejsbuk profilu, osim