Sport 02.11.2015.

Đoković : Želim da budem najbolji teniser svih vremena!

ČITANJE: 2 minute
djokovic
Novak Đoković je tako superioran, da niko u Parizu ne dovodi u sumnju ime pobjednika turnira koji je tek počeo. Najbolji teniser svijeta ima priliku da uđe u istoriju kao jedini igrač sa šest masters titula u jednoj sezoni, pošto je slavio u Indijan Velsu, Majamiju, Rimu, Monte Karlu i Šangaju. Prvi reket planete juri čak deseti pehar u 2015.

Čime objašnjavate toliku razliku u odnosu na protivnike? U čemu je tajna vaše izuzetne dominacije?

– Ne postoji jednostavno, suštinsko objašnjenje, niti definicija u jednoj rečenici. Inače, bilo bi previše dostupno i lako za svakoga da to ostvari. Ne može da se izvuče riječ koja bi zvučala kao tajna uspjeha. Prije svega, radi se o višegodišnjem radu, razumijevanju sebe i svojih ciljeva, posvećenosti i, naravno, uravnoteženosti između privatnog i profesionalnog života.

 U čemu je ključ za sklapanja kockica baš sada?

 

– Ključno u mom uspjehu ove godine jeste činjenica da se osjećam mnogo smirenije i staloženije na terenu, zato što sam se ostvario u ulozi oca i supruga. Inače imam takav pristup životu, malo više holistički, jer mislim da se ono što se dešava u privatnom životu direktno odražava na terenu. Nisam to oduvijek kapirao, ali posljednjih nekoliko godina sam razumio da je u tome ključ.

Vidite li sebe, jednom, ukoliko ovako nastavite, kao najuspješnijeg tenisera svih vremena?

– Dug je put do toga. Ali, zašto da ne! Nema razloga da ne sanjam, da se ne nadam, da nemam tako visoke ambicije. Oduvek sam ih imao. Tako sam odrastao. Ići ću ka tome. Ali, treba još mnogo godina da igram na ovom nivou, da bih dostigao najveće rekorde.

Možete li da nam odate tajnu, šta je to u onom ružičastom piću koje ispijate između gemova?

– Sadržaj ne mogu da podijelim sa vama, ali mogu da kažem da je to bitan dio moje fizičke spreme!

Vaš nedosanjani teniski san nalazi se samo nekoliko kilometara od Bersija?

– Kad god se vratim u Pariz, vežu me emocije za Rolan Garos. Jeste bilo razočaranje izgubiti finale protiv Vavrinke, ali on je odigrao fantastično. Međutim, 28 mi je godina i verujem da ih ima još dosta preda mnom. Nadam se da ću opet imati priliku da se borim za taj trofej. A i da se to ne dogodi, nije kraj svijeta. Na taj način sebi umanjujem pritisak i očekivanja. S druge strane, imam dosta uspjeha u Parizu u dvorani, pa tako na neki način stvaram pobjedničku energiju u ovom gradu – završio je Nole u vedrom duhu razgovor za “Novosti”.

(Večernje novosti)