Vijesti 06.11.2020.

Doktor iz Sirije liječi pacijente u Doboju

ČITANJE: 2 minute

Hayan Georgos Bahnan, specijalista otorinolaringolog, koji je rođen i odrastao u Siriji sa suprugom i djecom živi u Petrovu i na usluzi pacijentima u Bolnici “Sv. apostol Luka” u Doboju.

Petnaest godina je radio sam u Gračanici, a zadnjih oko 10 godina radi u Bolnici ‘Sv. apostol Luka’ u Doboju.

U izjavi za “Nezavisne novine” Bahnan je istakao da na poslu ima dobar ambijent, te da je rad sa pacijentima na obostrano zadovoljstvo.

Nakon završetka osnovne škole i Gimnazije u Siriji, prije tridesetak godina, on je došao na prostor tadašnje Jugoslavije, u Zagreb, gdje je upisao Medicinski fakultet.

“Tu sam proveo polovinu studija, a drugu polovinu u Banjaluci. Zadesilo se da u ratnom periodu ostanem s ovim narodima. Nakon završetka fakulteta, uslijedila je specijalizacija – prva polovina u Banjaluci, a druga u Beogradu”, priča dr Bahnan.

U međuvremenu se oženio sa Talin, Jermenkom iz Sirije, koja je diplomirala agronomiju u Siriji. Imaju troje djece, desetogodišnje bliznakinje Georginu i Angelinu, dok je sinčić Đoni tri godine mlađi.

Bliznakinje su džudistkinje i prvaci na nivou Republike Srpske i BiH. Imaju po petnaestak medalja, a takođe se bave i muzikom – Georgina svira klavir, a Angelina violinu. I tu su prvaci u svojoj klasi.

Đoni, koji ima sedam godina, dobar je džudista i ima više od 10 medalja, te svira gitaru i klavir.

Osim što je oduševljen radnim kolegama, riječi hvale ima i za komšiluk u Petrovu i  dva kuma.

Kad poredi Siriju i krajeve u kojima sad živi i radi, on kaže da je razlika u tome što ovdje ima puno šuma, dok Sirija ima puno žitarnica.

“Mi slavimo isto kao i vi praznike, s tim što nemamo slave kao vi. Praktikujemo obilježavanje svetaca, samo u užem porodičnom krugu”, ističe on.

Dodaje da je njemu i njegovoj porodici zadovoljstvo živjeti ovdje.

“Naša djeca čak kažu da je to naš zavičaj, odnosno otadžbina”, zaključuje Bahnan.

(N.S/ Banjaluka.net)