Vijesti 11.08.2016.

Doktor iz Toronta u posjeti Milani Gajić

ČITANJE: 2 minute

Profesor Berge Minasian, koji je najviše doprinio liječenju Laforine bolesti, krajem mjeseca će doputovati iz Toronta u Banjaluku kako bi posjetio Milanu Gajić.

Potvrdila je ovo juče za “Nezavisne” Snježana Gajić, majka oboljele djevojčice, koja se godinama bori protiv ove opake bolesti, a kojoj joj je Lafora već uzela stariju kćerku Tatjanu.

“Prvi put, nakon deset godina aktivne komunikacije, sastaćemo se uživo sa profesorom Minasianom, koji dolazi u posjetu našoj Milani. Objasnili smo joj ko nam dolazi i ona to percipira. On dolazi 31. i biće tu nekoliko dana, a njoj će ta posjeta mnogo značiti. Profesor Minasian je divan čovjek koji nam je godinama pomagao i bio uz nas”, ispričala je Gajićeva.

Dodala je da potpuno vjeruje u konačan ishod dugogodišnjeg rada na pronalaženju lijeka, koji je sada u fazi testiranja.

“Pošto nam je obećano da ćemo prvi imati informaciju o lijeku, mi smo u januaru  obaviješteni da je lijek spreman, ali eksperimentalna faza  traje skoro godinu dana. Duboko vjerujemo da će naš dugogodišnji rad dati najbolje rezultate”, dodala je ova majka.

Lafora je bolest sa fatalnim ishodom, a pošto farmaceutske kuće nisu bile zainteresovane za istraživanje i pronalazak lijeka, sve je palo na teret roditelja oboljele djece, koji su sve nade polagali u kliniku “SickKids” u Torontu. Porodica Gajić uz pomoć dobrih ljudi novčano je pomagala pronalazak lijeka protiv Laforine bolesti, pa je samo do prije dvije godine iz naše države u Toronto uplaćeno preko milion KM, a posljednje dvije godine novac je uz preporuku ljekara iz Toronta uplaćivan na njemačku kliniku koja se takođe bavi ovom problematikom.

U ime sve djece koja su izgubila životnu bitku protiv Laforine bolesti, nastala je potresna knjiga “Izgubila životnu bitku, pobijediće Laforinu bolest”, koju je napisala hrabra majka Snježana Gajić. Ova heroina je u knjizi satkala uspomene na rano preminulu kćerku Tatjanu i krik nastavka borbe za život njene mlađe kćerke Milane, koju je zadesila ista zla kob zvana Lafora.

Porodici Gajić je sa “SickKids” klinike iz Toronta kao najvećim donatorima nedavno na kućnu adresu stigla i zahvalnica za sve donacije koje su poslali, sa porukom dr Berga Minasijana, čija je životna misija pronalazak lijeka za Laforinu bolest, da je njihova misija skoro pa završena.

(Nezavisne)