Vijesti 14.04.2017.

Doktori u Srpskoj druge liječe, a sebe ne mogu

ČITANJE: 2 minute

Ljekari i medicinsko osoblje u Srpskoj, koji treba da liječe druge, dovedeni su u situaciju da ni sami nemaju zdravstvenu zaštitu.

Među najvećim dužnicima sa zdravstveno osiguranje su upravo zdravstvene ustanove, zbog čega su zdravstveni radnici primorani, ukoliko im zatreba zdravstvena usluga ili treba da odu na redovne godišnje preglede, da se snalaze sami.

Miodrag Femić, predsjednik Unije sindikata radnika u zdravstvu RS, kaže da se doprinosi za zdravstveno osiguranje zaposlenima u zdravstvu sporadično uplaćuju te da zaposleni nikada ne znaju kada mogu ovjeriti knjižicu.

miodrag femic

– Ljekari su solidarni među sobom pa urade klinički pregled kolegama besplatno. Niko im to ne može zabraniti, ali bilo kakve velike dijagnostičke procedure, na primjer magnetnu rezonancu, CT pregled ili laboratorijske analize, ne možete uraditi bez uputnice odnosno ne možete to pravdati. Zbog toga ljekari čak podliježu Krivičnom zakonu zloupotrebe na radnom mjestu ako nekom kolegi odluče da izađu u susret – ističe Femić.

Dodaje da su zdravstveni radnici, od kojih se očekuje da liječe druge, dovedeni u apsurdnu situaciju da ne mogu da se liječe i kontrolišu spostveno zdravlje.

doktori zdravstveno osiguranje

– Ljekari iz javnih zdravstevnih ustanova idu u privatne klinike i plaćaju preglede, što je besmisleno – upozorava Femić.

Najveći dužnik za zdravstveno osiguranje je Univerzitetsko-klinički centar RS, sa dugom od 28,8 miliona KM, a na pitanje kako se njihovi zaposleni liječe u ovoj ustanovi su nam rekli da nesmetano ostvaruju pravo na zdravstvenu zaštitu i ne plaćaju dodatno za pružene zdravstvene usluge.

Među najvećim dužnicima su bolnice u Istočnom Sarajevu, Doboju, Foči i Gradiški, a knjižice sve češće ne mogu da ovjere zaposleni u mnogim domovima zdravlja. Većina ovih dugovanja su reprogramirana, ali očigledno ni to nije pomoglo.

klinicki centar

U FZO kažu ipak da niko nema povlašten tretman i da sa svima potpisuju identične ugovore. Ističu da od poslodavaca za prošlu godinu potražuje blizu 300 miliona KM, što je za preko 9 miliona KM više u odnosu na 2015. godinu.

– Pored neredovne uplate doprinosa problem predstavlja i loša struktura osiguranika, u kojoj zaposleni čine samo 35 odsto osiguranika. S druge strane, u strukturi osiguranika prevladavaju penzioneri i nezaposleni, koji čine više od polovine osiguranika – kažu u Fondu.

Napominju da se knjižice overavaju bez obzira na uplatu doprinosa trudnicama, porodiljama, djeci do 15 godina, članovima porodica poginuih boraca i ratnih vojnih invalida, oboljelima od malignih bolesti i drugim teže oboljelim pacijentima.

– Dakle, i za ove kategorije se finansira zdravstvena zaštita iz doprinosa drugih osiguranika, dok je u zemljama regiona uglavnom praksa da se za njih doprinosi obezbjeđuju iz drugih izvora – ističu u Fondu.

(EuroBlic)