Vijesti 30.03.2016.

Doktorica devet godina traži posao: Neću milostinju, hoću priliku

ČITANJE: 2 minute
doktorka
Dr Tatjana Ristić (41) iz Niša već devet godina pokušava da nađe posao, ali je do sada jedino uspijevala da radi kao trgovac.

Konkurisala je u medicinskim ustanovama u Nišu, Kruševcu, Pančevu, Beogradu, Vršcu, Kikindi, Despotovcu, ali posao nije uspjela da dobije.

– Od 2007. sam na birou, odužila sam studiranje zbog bolesnih roditelja, ali sam opet stigla da završim i postanem ljekar. Ne želim da primam socijalnu pomoć, već da radim jer imam obje ruke i obje noge. Poznajem kolege koje duže čekaju na posao od mene i žao mi je što u Srbiji nemamo priliku da radimo u struci. Ispostavilo se, nažalost, da ne samo da ne možemo da radimo u struci, već ne možemo nikako – priča Tatjana.

Kaže i da je završila stažiranje i volontiranje, da je pokušala da dođe do posla preko brojnih oglasa širom Srbije, ali da su joj uvek vraćali dokumente.

– Ne razumijem zašto nemamo šansu da radimo, da pokažemo šta umijemo? Probala sam sve, naravno da nisam bila u stalnom radnom odnosu, ali na kraju se pitam pa zašto sam učila medicinu da bih radila kao trgovkinja ili nešto drugo? – pita se doktorica Tatjana.

Poslije devet godina čekanja, počela je da razmišlja o odlasku u inostranstvo, međutim, kada je stavila na papir koliko novca joj je potrebno, shvatila je da je i to za nju “nemoguća misija”.

– Nedavno je objavljen oglas da se u inostranstvu traže ljekari, prijatelji su mi javili, ali kako otići negdje daleko gdje nikoga ne poznajete, pa ne znate jezik ili tek treba da usavršavate, pa i za sve to je potreban novac. Zbog toga sam i od toga odustala. Zaista ne znam dokle da čekam svoju priliku kada mi je niko ne pruža – navodi Tatjana.

Kaže da je pokušavala da se zaposli i u farmaceutskoj industriji.

– Statistika je jedno, realnost je drugo. Ja ne očekujem da mi NCZ nađe posao, ali ono što očekujem je da barem negdje nađem posao, konkurisala sam nebrojano puta u farmaceutskim industrijama i opet ništa. Tražim samo šansu za posao jer vjerujem da sam je zaslužila, zajedno sa mojim kolegama – zaključuje Tatjana.

Posao u regionu čekaju 383 ljekara.

(Blic)