Vijesti 27.10.2017.

Doktorske studije na Medicinskom fakultetu 3.500 umjesto 5.000 KM

ČITANJE: 1 minuta

Školarina za redovne i vanredne studente studijskih programa iz oblasti biomedicinskih nauka na trećem ciklusu, koji se izvode na Univerzitetu u Banjaluci, iznosiće 3.500 umjesto 5.000 KM, odlučila je juče Vlada RS.

Smanjenje školarine za doktorske studije iz oblasti biomedicinskih nauka predložio je Medicinski fakultet u Banjaluci, koji je ove akademske godine na treći ciklus upisao 35 studenata.

Prema riječima dekana ovog fakulteta Ranka Škrbića, cilj je bio da se izađe u susret studentima i doktorandima, od kojih neki već rade.

– Uvidjeli smo da je cijena ovog studija previsoka, zbog čega smo brzo odreagovali i zatražili da se smanji – rekao je Škrbić.

Odluku Vlade pozdravili su i studenti, a predsjednik banjalučkog Studentskog parlamenta Željko Sladojević kaže da mnogi studenti nisu u mogućnosti da zbog teške finansijske situacije nastave školovanje.

– Niža školarina će biti motiv više za studente da upišu doktorske studije, čime im se pruža veća šansa za zaposlenje – kazao je Sladojević i dodao da će, osim toga, niža školarina još više zainteresovati mlade da se posvete nauci.

(Glas Srpske)