Svijet 31.05.2022.

DOKUMENTI OTKRIVAJU: Njemačka poslala Ukrajini minimalne količine oružja

ČITANJE: 2 minute

Njemačka je poslala minimalne količine oružja Ukrajini od marta, pokazuju dokumenti koji su procurili u njemačkim medijima, prenosi Business Insider.

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je Njemačku prošle sedmice da Ukrajini ne pruža daljnju vojnu podršku – u trenutku kada se čini da Njemačka već radi upravo to.

Zemlja je poslala samo dvije isporuke oružja od marta, prema dokumentima do kojih je došao njemački list Welt am Sonntag.

Njemačka vlada je smanjila svoju vojnu podršku u posljednjih nekoliko sedmica, izvršivši samo dvije isporuke oružja Ukrajini između 30. marta i 26. maja, pokazuju dokumenti.

Obje pošiljke su uključivale malokalibarsko oružje poput protutenkovskih mina. Scholz je već odbio da isporuči njemačke borbene tenkove i borbena vozila pješadije, objavio je nemački tabloid BILD u aprilu. Ukrajina je od Njemačke zatražila i protubrodske projektile Harpoon, zahtjev koji Njemačka nije udovoljila, prema dokumentima koje je dobio Welt am Sonntag.

“Informacije o konkretnim isporukama oružja su sigurnosne i povjerljive, pa molim za razumijevanje da ne možemo dati detaljnije informacije ili potvrditi detalje”, rekao je glasnogovornik njemačkog Ministarstva odbrane za novine.

Njemačko Ministarstvo odbrane nije odmah odgovorilo na Insiderov zahtjev za komentar. Izvještaj je uslijedio tri dana nakon što je Putin upozorio Scholza i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da šalju oružje Ukrajini.

U telefonskom razgovoru trojice lidera u subotu, Putin je rekao da bi nastavak isporuke oružja Ukrajini rizikovao “dalju destabilizaciju situacije”, navodi Die Welt.

Kao odgovor, Scholz i Macron su zatražili od ruskog lidera da održi “ozbiljne” razgovore s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, objavio je Die Welt. Scholz se suočio s oštrim kritikama zbog neodlučnog odgovora na sukob u Ukrajini. Iako je javno izrazio podršku zemlji, on se također suzdržavao od odobravanja transfera teškog naoružanja

Kako se Ukrajina približava granici od 100 dana od početka ruske invazije, ona je nastavila da traži od zapadnih saveznika podršku da se odbrani u istočnoj regiji Donbasa, koja je trenutno pod teškim napadom.

(SB)

Oznake: Olaf Šolc