Biznis 23.03.2016.

Dolar, dinar, marka: Evo po čemu su svjetske valute dobile ime

ČITANJE: 2 minute
novac valute
Novac upotrebljavamo svaki dan, život u ljudskom društvu bez njega ne bi bio moguć, a opet, ne znamo dovoljno o njemu. Evo po čemu su svjetske valute dobile ime

Od zemlje do zemlje, valute se razlikuju koliko kulture i jezici. Ali da li ste se nekada zapitali kako su valute dobile ime i zašto se dinar naziva dinar? Nedavna etimološka studija koju je sproveo Oxford objasnila je porijeklo imena najzastupljenijih svjetskih valuta.

1. Dinar
Veliki broj nacionalnih valuta nosi ime dinar – srpska, jordanska, alžirska, kuvajtska… Riječ dinar izvedena je direktno iz latinske riječi “denarius” koja je označavala srebrne novčiče koji su se koristili u Rimskom carstvu.

2. Dolar
Dolar je najzastupljenija valuta na svijetu. Koristi se u SAD, Australiji, Kanadi, Novom Zelandu, Singapuru i u drugim zemljama. Prema Oxfordu, ime dolar nastalo je od flamanske riječi “”joachimsthal” koja se odnosila na Joakimovu dolinu bogatu rudom srebra. Novčići koji su se kovali od rude iz ove doline nosili su naziv “joachimsthaler”, ili skraćeno samo “thaler”. Vremenom, kako je jezik evoluirao, “taler” je postalo “dolar”.

3. Pezos
“Peso” na španskom znači težina.

4. Lira
Naziv bivše italijanske i sadašnje turske valute nastao je od latinske riječi “libra” koja označava funtu – jedinicu za masu.

5. Marka
Prije pojave eura, Njemačka i Finska koristile su marku, čije ime takođe vuče porijeklo od mjerne jedinice.

6. Rijal
Latinska riječ “regalis” znači “kraljevski” izvor je imena rijal. Danas rijal koriste Oman, Iran, Katar, Saudijska Arabija i Jemen, a nekada ga je koristila i Španija.

7. Kineski juan, japanski jen i korejski von
Sve tri valute vuku porijeklo od kineskog simbola “圓” koji označava “okrugli novčić”.

8. Kruna
Mnoge skandinavske zemlje koriste valutu koja se naziva kruna, a porijeklo imena nalazi se u latinskoj riječi “korona” što i znači kruna.

9. Rublja
Ruska rublja dobila je ime od riječi “рубить” što znači “odsjeći, presjeći”, jer je bila smatrana za sitniji oblik grivne.

10. Rupi
Indijska i pakistanska valuta dobila je ime po riječi na Sanskritu – rupija – što znači srebro.

11. Funta
Britanska funta vuče korijene iz latinske riječi “poundus” što znači težina.

12. Forinta
Mađarska forinta nastala je od italijanske riječi “florino” koja je označavala zlatne novčiće iz Firence.

(Newsweek.rs)