Vijesti 30.03.2023.

Dom naroda parlamenta BiH nije usvojio izmjene Zakona o platama

ČITANJE: 1 minuta

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na današnjoj hitnoj sjednici u Sarajevu nije usvojio Prijedlog zakona o dopuni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, kojim se onemogućava rast primanja najviših zvaničnika u institucijama BiH, a koji je juče jednoglasno usvojen na Predstavničkom domu.

Iz Federacije BiH za predloženi zakon glasalo je šest delegata, tri su bila protiv, a jedan suzdržan. Iz Republike Srpske jedan delegat je bio “za”, a četiri protiv.

Delegati Šefik Džaferović (Stranka demokratske akcije), Dženan Đonlagić (Demokratska fronta) i Zlatko Miletić (Pokret Za nove generacije) predložili su izmjenu redoslijeda tačaka prilikom utvrđivanja dnevnog reda na način da se najprije razmatra prijedlog izmjena Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH pa potom i prijedlog zakona o budžetu institucija BiH za 2023. godinu.

Predsjedništvo BiH je predložilo izmjene zakona na način da se plate i naknade imenovanim i izabranim osobama u institucijama BiH koje imaju koeficijent iznad 8,0 obračunavaju uz primjenu osnovice od 535 KM, dok je osnovica za obračun plate ostalim zaposlenim u institucijama BiH 600 KM.

Kako je ranije rečeno iz kabineta člana Predsjeništva BiH Denisa Bećirovića, radi se o zakonu koji direktno i ciljano onemogućava rast primanja najviših zvaničnika u institucijama Bosne i Hercegovine u 2023. godini, prenosi N1.