Politika 09.02.2016.

Dom naroda podržao ukidanje “bijelog hljeba”

ČITANJE: 4 minute
parlament bih
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH podržao je danas u Sarajevu u prvom čitanju Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, koji je u parlamentarnu proceduru uputio SBB, a predviđa ukidanje tzv. bijelog hljeba za izabrane i imenovane zvaničnike na nivou BiH.

U ime Predstavničkog doma, koji je ovaj zakonski prijedlog usvojio u februaru prošle godine, poslanik SBB-a u tom domu Damir Arnaut pozvao je delegate da podrže predloženo rješenje.

Navedeni zakon Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je na sjednici održanoj 26. februara prošle godine, ali on do sada nije razmatran u Domu naroda.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Bariša Čolak ocijenio je da nije dobro parcijalno rješavati pitanja koja se tiču plata i naknada u institucijama BiH.

-Za to sam da se ovo pitanje uredi na sistemski način- rekao je Čolak i dodao da se zalaže za restriktivan pristup.

Čolak je izrazio uvjerenje da se ovo pitanje može kvalitetno urediti u vremenu koje dolazi, dugoročno i sveobuhvatno.

– Mislim da ovakvim pristupom ne činimo dobro i da stvaramo pravnu nesigurnost-rekao je Čolak, sa kojim se složila i član Kluba hrvatskih delegata Zdenka DŽambas.

Zamjenik predsjedavajućeg Safet Softić istakao je da je obaveza Doma naroda da razmatra ovaj zakonski prijedlog koji je prije skoro godinu dana usvojen u Predstavničkom domu.

On je podsjetio da je Dom naroda sredinom prošle godine od Savjeta ministara tražio sveobuhvatno rješenje zakona o platama i naknadama, ali da nema nagovještaja da će ono uskoro biti dobijeno.

Softić, koji je na Komisiji za finansije i budžet Doma naroda juče pokrenuo inicijativu za razmatranje ovog zakona, rekao je da je riječ o poslovničkoj obavezi Doma.

-Nema nikakve skrivene namjere, želio sam da skinemo hipoteku sa Doma naroda da osporavamo donošenje ovog zakona- dodao je Softić.

Hrvatski delegat Mario Karamatić stava je da se radi o populističkom zakonu koji je nemoguće provesti bez promjene Ustava BiH.

– Ako ćemo razgovarati o promjeni Ustava, hajde da popričamo o `Sejdić-Finciju` i drugim pitanjima- dodao je Karamatić.

Srpski delegat Dragutin Rodić rekao je da treba iskreno reći da postoje mnoga otvorena pitanja u vezi sa platama i naknadama koja nisu riješena na sistemski način.

– Tačno je da treba da promijenimo Ustav u dijelu koji reguliše da u toku mandata nema promjene plata- objasnio je Rodić.

Svoj glas u Komisiji za finansije i budžet da se ovo pitanje danas nađe u Domu naroda Rodić je obrazložio potrebom da Dom donese konačnu odluku o predloženom zakonu.

– Komisija je učinila sve da se dođe do sistemskog rješenja, ali je Dom jedino tijelo koje treba da donese konačnu odluku, a ne Komisija- zaključio je Rodić.

Predsjedavajući Kluba bošnjačkih delegata Halid Genjac rekao je da je Dom naroda prekršio Poslovnik odgađajući skoro godinu dana da nakon Predstavničkog doma razmatra Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH.

– Moramo ovu proceduru dovesti do kraja, ispoštovati Poslovnik- ocijenio je Genjac i dodao da svi delegati imaju mogućnost da u drugoj, amandmanskoj fazi predlažu svoja rješenja.

On je dodao da Savjet ministara radi na prijedlogu rješenja pitanja plata i naknada u institucijama BiH.

Hrvatski delegat Martin Raguž smatra da su svi delegati socijalno osjetljivi, ali je Savjet ministara BiH imenovao kao odgovornu instituciju što pola godine od zahtjeva Komisije za finansije i budžet Doma naroda nije dostavio cjelovito rješenje pitanja plata i naknada u institucijama BiH, što otvara mogućnosti za manipulacije.

Predsjedavajući Doma naroda Ognjen Tadić ocijenio je da današnja rasprava pokazuje koliko političkih uticaja ima na rad ove institucije.

Prema njegovim riječima, zakon o ispitivanju porijekla imovine izvukao bi BiH iz perioda tranzicije i pokazao da se ne isplati otimati od naroda.

– To bi vratilo pravdu u ovo društvo i obezbijedilo funkcionisanje pravne države. Ovo sada služi kao bacanje mamaca u javnost onih koji su se obogatili- rekao je Tadić i izrazio sumnju da se na ovaj način rješava bilo šta.

Tadić je dodao da Kolegijum neuvrštavanjem do danas ove tačke u dnevni red nije protežirao nijednu stranu, već pokušao dati vremena da se dođe do cjelovitog rješenja.

Predloženom izmjenom Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH briše se odredba prema kojoj izabrani i imenovani funkcioneri na nivou BiH imaju pravo na platu godinu dana po isteku mandata.

(Agencije)