Vijesti 04.06.2019.

Dom Rada Vranješević o policijskoj akciji “Klub” i podvođenju maloljetnih štićenica doma

ČITANJE: 2 minute

Iz Javne ustanove Dom za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješević” povodom policijske akcije „Klub“ i izvještavanja javnosti o istoj u kojima se spominju djeca i mladi koji borave u JU Dom za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja „Rada Vranješević“ Banja Luka kažu da su od strane rukovodstva i svih stručnih službi Doma preduzete sve neophodne mjere u cilju zaštite najboljih interesa djece.

“Naša ustanova je u kontinuitetu sarađivala sa policijom i sve eventualne sumnje na zloupotrebu djece i mladih koji borave u Domu ili neprimjerene radnje prema njima odmah su prijavljivane i procesuirane u saradnji sa policijskim službenicima, te su preduzimane mjere u skladu sa instrukcijama. Istovremeno, preduzeli smo sve neophodne mjere u cilju očuvanja emocionalne stabilnosti djece i mladih, kao i prevencije razvoja društveno neprilagođenih oblika ponašanja, naročito imajući u vidu stresna i traumatična iskustva, koja su prethodila izmiještanju djece iz porodica porijekla. Obezbijeđene su sve potrebne mjere i resursi u cilju njihove zdravstvene i socijalne zaštite”, rekli su nam iz ove Ustanove.

Imajući u vidu navedeno, apeluju na medije i medijske profesionalce da prilikom izvještavanja uvažavaju zaštitu prava na privatnost i dostojanstvo djece i mladih i imaju u vidu rizik od dodatnog traumatizovanja, kao i potencijalne stigmatizacije svih štićenika, koji borave u Domu.

Podsjetimo da je juče javnost bila šokirana informacijom da su uhapšene osobe koje su podvodili štićenice doma “Rada Vranješević.

U ovoj akciji juče je uhapšeno 11 osoba zbog sumnje da su se bavili prodajom droge i navođenjem maloljetnica na prositutuciju.

Oni se sumnjiče da su tokom 2017. godine do početka 2019. godine iskoristili psihičku nezrelost i loše porodične prilike i podvodili štićenice Doma.

Iz Okružnog Okružnom javnog tužilaštva Banjaluka danas je saopšteno da su osumnjičeni Marjanović Marinko i Jelača Dragan iz Banjaluke u vremenskom periodu od 2017. do 2019. godine, navodili na prostituciju maloljetna lica.

Osumnjičena lica su sprovedena radi ispitivanja u Okružno javno tužilaštvo Banja Luka. Nakon ispitivanja osumnjičenih lica, u nastavku postupka istrage tužilac će odlučiti o stavljanju  prijedloga za  određivanje mjere pritvora, o čemu će javnost biti obaviještena.

(Buka)