DOM ZA NEZBRINUTU DJECU “RADA VRANJEŠEVIĆ”: Dug lokalnih zajednica smanjen na 80.000 KM

Dug lokalnih zajednica za smještaj mališana u Domu za nezbrinutu djecu “Rada Vranješević” smanjen je, te sada umjesto 150.000 iznosi 80.000 KM.

Rekao je ovo “Glasu Srpske” direktor Doma “Rada Vranješević” Vladimir Kajkut te dodao da su centri za socijalni rad, prema odluci Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske, dužni da mjesečno plaćaju po 650 KM za smještaj djeteta bez roditeljskog staranja iz njihove lokalne zajednice.

– Opština Srbac dugovala je Domu 60.000 KM, a odnedavno je počela da otplaćuje dug prema ranije zaključenom reprogramu. U nekoliko rata od po otprilike 7.000 KM prepolovili su dug na 30.000 KM – rekao je Kajkut i dodao da se nada da će nastaviti da otplaćuju dugovanja tim tempom.

Prema njegovim riječima, Kozarska Dubica sa iznosom od 27.000 KM druga je opština po visini duga.

– Pokušali smo da riješimo problem putem opomena pred tužbu. Međutim, nismo dobili pozitivan odgovor, pa smo morali da idemo putem tužbe i zaključili smo sudsko poravnanje. Trebalo bi da ukupan dug otplate u 12 jednakih mjesečnih rata, a prva rata od 2.000 KM je već uplaćena – rekao je Kajkut.

Dodao je da Doboj duguje 9.000 KM, te da je Bijeljina imala 15.000 KM duga.

– Kada su dobili opomenu pred tužbu, odmah su uplatili kompletan iznos. Opomenama i tužbama uspjeli smo da dođemo do rješenja. U Domu trenutno ima 75 djece bez roditeljskog staranja. Pokušavamo na razne načine da im obezbijedimo sve što je neophodno, ali često ne možemo da pokrijemo sve potrebe. Od uplata opština i gradova, te subvencije ministarstva od 530 KM po djetetu, isplaćujemo bruto plate radnika, komunalije za zgradu, nabavku lijekova, obuće, odjeće, školskog pribora i ostalog – rekao je Kajkut.

Dodao je da su najčešći izgovori opština veliki krediti, nerazvijenost, te nepostojanje primanja i nemogućnost pokrivanja troškova.

– Najviše djece dolazi iz Gradiške, Bijeljine, Banjaluke i Prijedora. Najažurniji i bez dugovanja su Kotor Varoš, Derventa, Prijedor i Banjaluka – rekao je Kajkut.

Zamjenik direktorice Centra za socijalni rad u Kozarskoj Dubici Senka Jujić istakla je da će dug biti isplaćen u 12 rata, te da je prva rata već uplaćena.

Prioriteti

Prema riječima Vladimira Kajkuta, prioritet u Domu je sanacija tri kupatila.

– I kombi je često u kvaru. Pokušavamo preko Fonda princeze Katarine i Belog dvora da dobijemo novi kombi, što nam je neophodno jer svakodnevno odvozimo djecu u školu i na treninge. Imamo dječaka sa multipla sklerozom koji je vezan za kolica pa bi bilo dobro i da imamo fizioterapeuta – rekao je Kajkut.

(Glas Srpske)

Crna Gora proglašava kraj epidemije u junu?

Kraj epidemije virusa korona u Crnoj Gori, ukoliko ne bude novih slučajeva, mogao bi da bude proglašen početkom juna, smatra direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša. “Ako do 2. juna ne bude nijednog slučaja virusa korona, onda možemo reći da smo sa ovom epidemijom završili”, rekao je Mugoša. Mugoša je upozorio građane da nije

BANJALUKA: Od ponedjeljka prilagođeni ljetnji režim polazaka

S obzirom na to da se privredna i ostala djelatnost na području grada Banjaluka vraća u funkciju, da je ukinuto vanredno stanje i policijski čas, od ponedeljka 25. maja, javni prevoz putnika će funkcionisati sa ljetnjim režimom redova vožnje koji će na određenim pravcima biti prilagođen trenutnoj epidemiološkoj situaciji, saopšteno je iz Gradske uprave Banjaluka.

Han: Zapadni Balkan pripada Evropi

Johanes Han, komesar Evropske komisije za budžet i administraciju i bivši komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju poručio je da Zapadni Balkan pripada Evropi. U razgovoru za hrvatski “Express” Han je, između ostalog, odgovorio i na pitanje da li će proces proširenja Evropske unije biti na odgođen na duži period te šta

Video koji prikazuje kako se virus korona proširio svijetom

Virus korona je širom svijeta zarazio više od 5.384.000 ljudi, a do sada je od posljedica infekcije umrlo preko 343.000. Oporavilo se više od 2,2 miliona ljud, a najviše zaraženih i umrlih je u Sjedinjenim Američkim Državama. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorava da Јužna Amerika postaje novo žarište pandemije. “Chanel 4 News” objavio je video kojim

KOLIKO SU SADA OPASNE SVAKODNEVNE AKTIVNOSTI: Evo šta nosi najviši stepen rizika

Dr Suzan Hasig, epidemiolog Fakulteta za javno zdravlje i tropsku medicinu Univerziteta Tulejn u Nju Orleansu govorila je o rizicima izlaska u restorane, okupljanja s prijateljima, ali i otvaranja poštanskog sandučeta. Ona preporučuje da se nose maske kad god je to moguće i da se drži rastojanje od dva metra. Visok stepena rizika: Porodična okupljanja

CIK raspisao tender za štampanje i pakovanje glasačkih listića

Centralna izborna komisija (CIK) BiH raspisala je juče međunarodni tender za usluge štampanja i pakovanja glasačkih listića za lokalne izbore u BiH koji će biti održani 15.novembra, javljau federalni mediji. Vrijednost tendera, odnosno ugovorenih usluga objavljenih i na Portalu javnih nabavki, procijenjena je na 1.111.100 maraka, prenosi “Avaz.ba”. Rok za dostavu ponuda je 6.jul do 14

IZETBEGOVIĆ: 1986. sam predvidio rat

Bakir Izetbegović, predsjendik SDA, dao je intervju televiziji Igman. U jednosatnom intervjuu Izetbegović je govorio o svemu i svačemu, od ratnih vremena do unutarstranačkih turbulencija. Izetbegović je kratko komentarisao i aferu “Respiratori. “Neka istraže i neka odgovara svako za ono što je radio. SDA uvijek samo jednu instrukciju daje – poštujte procedure, radite pošteno, a