DOM ZA NEZBRINUTU DJECU “RADA VRANJEŠEVIĆ”: Dug lokalnih zajednica smanjen na 80.000 KM

Dug lokalnih zajednica za smještaj mališana u Domu za nezbrinutu djecu “Rada Vranješević” smanjen je, te sada umjesto 150.000 iznosi 80.000 KM.

Rekao je ovo “Glasu Srpske” direktor Doma “Rada Vranješević” Vladimir Kajkut te dodao da su centri za socijalni rad, prema odluci Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske, dužni da mjesečno plaćaju po 650 KM za smještaj djeteta bez roditeljskog staranja iz njihove lokalne zajednice.

– Opština Srbac dugovala je Domu 60.000 KM, a odnedavno je počela da otplaćuje dug prema ranije zaključenom reprogramu. U nekoliko rata od po otprilike 7.000 KM prepolovili su dug na 30.000 KM – rekao je Kajkut i dodao da se nada da će nastaviti da otplaćuju dugovanja tim tempom.

Prema njegovim riječima, Kozarska Dubica sa iznosom od 27.000 KM druga je opština po visini duga.

– Pokušali smo da riješimo problem putem opomena pred tužbu. Međutim, nismo dobili pozitivan odgovor, pa smo morali da idemo putem tužbe i zaključili smo sudsko poravnanje. Trebalo bi da ukupan dug otplate u 12 jednakih mjesečnih rata, a prva rata od 2.000 KM je već uplaćena – rekao je Kajkut.

Dodao je da Doboj duguje 9.000 KM, te da je Bijeljina imala 15.000 KM duga.

– Kada su dobili opomenu pred tužbu, odmah su uplatili kompletan iznos. Opomenama i tužbama uspjeli smo da dođemo do rješenja. U Domu trenutno ima 75 djece bez roditeljskog staranja. Pokušavamo na razne načine da im obezbijedimo sve što je neophodno, ali često ne možemo da pokrijemo sve potrebe. Od uplata opština i gradova, te subvencije ministarstva od 530 KM po djetetu, isplaćujemo bruto plate radnika, komunalije za zgradu, nabavku lijekova, obuće, odjeće, školskog pribora i ostalog – rekao je Kajkut.

Dodao je da su najčešći izgovori opština veliki krediti, nerazvijenost, te nepostojanje primanja i nemogućnost pokrivanja troškova.

– Najviše djece dolazi iz Gradiške, Bijeljine, Banjaluke i Prijedora. Najažurniji i bez dugovanja su Kotor Varoš, Derventa, Prijedor i Banjaluka – rekao je Kajkut.

Zamjenik direktorice Centra za socijalni rad u Kozarskoj Dubici Senka Jujić istakla je da će dug biti isplaćen u 12 rata, te da je prva rata već uplaćena.

Prioriteti

Prema riječima Vladimira Kajkuta, prioritet u Domu je sanacija tri kupatila.

– I kombi je često u kvaru. Pokušavamo preko Fonda princeze Katarine i Belog dvora da dobijemo novi kombi, što nam je neophodno jer svakodnevno odvozimo djecu u školu i na treninge. Imamo dječaka sa multipla sklerozom koji je vezan za kolica pa bi bilo dobro i da imamo fizioterapeuta – rekao je Kajkut.

(Glas Srpske)

U opštinu Teslić Vlada uložila više od 50 miliona KM

Vlada Republike Srpske je od 2006. godine u opštinu Teslić uložila više od 50 miliona KM, po različitim osnovama iz Razvojnog programa i Budžeta Republike, a posredstvom kreditnih linija Investiciono-razvojne banke u ovu opštinu je plasirano još oko 40 miliona KM.

Skuplji radovi podigli cijene stanova u Srpskoj

Cijene svih građevinskih radova u stanogradnji u Republici Srpskoj skočile su u trećem kvartalu ove godine za 0,1 odsto, što je automatski dovelo i do poskupljenja nekretnina na domaćem tržištu.

Stefan Sejmanović sproveden u Okružno javno tužilaštvo

Policijski službenik Policijske uprave Banjaluka Stefan Sejmanović, koji se sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja i nedozvoljenu proizvodnju i trgovinu narkoticima, sproveden je danas u Okružno javno tužilaštvo Banjaluka, rečeno je Srni u ovom tužilaštvu.

RADMANOVIĆ: Prijedlog SDS-a i PDP-a ide na štetu Republike Srpske

Potpredsjendik SNSD-a i član Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović izjavio je da je potez SNSD-a o imenovanju članova komisija u ovom Parlementu uslijedio kao reakcija na prijedlog poslanika iz PDP-a i SDS-a za izmjenu poslovnika o radu Parlamentarne skupštine BiH. Radmanović je rekao da prijedlog SDS-a i PDP-a ide na štetu Republike

Izvještaj protiv osumnjičenih za proizvodnju i promet droge

Gradiška Policijska uprava dostavila je Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka izvještaj protiv Miladina Vidačkovića /45/, Slađane Vidačković /45/, Rasima Hajdera /21/ i Pamele Dukić /20/, svi iz Gradiške, zbog sumnje da su počinili krivično djelo neovlaštena proizvodnja i promet droge, rečeno je Srni u ovom tužilaštvu. Iz tužilaštva navode da se Miladin Vidačković sumnjiči i za