Vijesti 18.11.2018.

DOM ZDRAVLJA BANJALUKA Završena vakcinacija protiv gripa za osjetljive kategorije

ČITANJE: 1 minuta

U Domu zdravlja Banjaluka završena je besplatna vakcinacija protiv gripa za osjetljive kategorije stanovništva za ovu sezonu, a utrošeno je svih 2.000 doza.

Dom zdravlja Banjaluka od Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, je ove, kao i prethodne godine, dobio 2.000 besplatnih doza vakcina protiv sezonskog gripa, koje su raspodijeljenje u ambulante porodične medicine.

Iz Doma zdravlja Banjaluka podsjećaju da pravo na besplatnu vakcinaciju protiv gripa imaju pacijenti na hemodijalizi, oboljeli od šećerne bolesti koji se liječe insulinom, osobe liječene kardiohirurškim metodama, odnosno pacijenti sa ugrađenim stentom, lica kojima je rađena balon dilatacija, pacijenti kod kojih je rađen bajpas, sa ugrađenim vještačkim valvulama, te sa ugrađenim pejsmejkerom.

Pravo na besplatnu vakcinu imaju i pacijenti koji su završili hemioterapiju, oboljeli od reumatske groznice, cistične fibroze, od mišićne distrofije i multipleskleroze, HIV pozitivne osobe, oboljeli od Side, osobe sa posebnim potrebama u kolektivnom smještaju, kao i zdravstveni radnici na infektivnim klinikama/odjeljenjima i jedinicama intenzivne medicine.

Vakcinacija se posebno preporučuje hroničnim bolesnicima, starijima i osobama koje su profesionalno ili privatno u kontaktu sa rizičnim grupama, te im lako mogu prenijeti infekciju.

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske je u saradnji sa Fondom zdravstvenog osiguranja Srpske ove godine obezbijedio 15.000 doza besplatnih vakcina za osjetljive kategorije koje su distribuisane domovima zdravlja u Republici Srpskoj.

(Srna)