Vijesti 07.12.2021.

Dom zdravlja Lopare: Uvedena praksa testiranja na korona virus u kućnim uslovima

ČITANJE: 1 minuta

Dom zdravlja Lopare od 6. decembra pruža usluge uzimanja briseva za PCR /PCR/ test na korona virus u kućnim uslovima radnim danima i vikendom.

„Nakon analiziranja uzoraka testova rezultate donosimo na kućnu adresu, lica koje se testiralo, do 18 časova istog dana“, saopštio je direktor ove zdravstvene ustanove Želimir Nešković.

On je istakao da se menadžment ustanove odlučio na taj korak zbog toga što dijaspora sa prostora Majevice dolazi u velikom broju u toku decembra i januara, a to bi im obezbijedilo siguran boravak u rodnom kraju i lakši povratak u Švajcarsku, Austriju, NJemačku i druge zemlje gdje potreban PCR test prilikom ulazaka. Potvrda rezultata testa će biti na jeziku koji zatraži testirana osoba.

Nešković je istakao da je epidemiološka situacija na području opštine Lopare stabilna, te da su 23 lica pod epidemiološkim nadzorom, od kojih je 11 pozitivno na koronu, a jedna osoba je na bolničkom liječenju.

Od početka vakcinacije protiv korona virusa na vakcinalnom punktu Doma zdravlja Lopare vakcinisano 3000 lica prvom dozom, dok je drugu dozu primilo njih 2800, a već mjesec dana se provodi vakcinacija i trećom buster dozom.

U ovoj ustanovi koriste se vakcine protiv korone sledećih proizvođača Sinofarm, Sputnik V, Astra Zeneka, Fajzer i Moderna.

(A.M.)