Vijesti 24.06.2021.

Dom zdravlja: Oprez u danima velikih vrućina

ČITANJE: 1 minuta

U banjalučkom Domu zdravlja Srni je rečeno da se posljednjih dana najčešće javljaju pacijenti sa tegobama kao što su malaksalost, nesvjestica, vrtoglavica ili kratkotrajni gubitak svijesti, glavobolje koje mogu biti udružene sa mučninom i povraćanjem, otežano disanje, ubrzan puls, opekotine kože i različite alergijske manifestacije.

“Vrućina može da bude uzrok svih navedenih tegoba zbog širenja krvnih sudova i posljedičnog pada krvnog pritiska, dehidratacije, hipoglikemije ili poremećaja elektrolitne ravnoteže u organizmu”, ističu iz banjalučkog Doma zdravlja.

Iz ove zdravstvene ustanove napominju da su najugroženije grupe stariji pacijenti, djeca i pacijenti oboljeli od hroničnih, a pogotovo kardiovaskularnih bolesti.

Navode i da se u ambulante porodične medicine zbog posljedica izuzetno visoke temperature češće javljaju pacijenti oboljeli od hroničnih bolesti zbog pogoršanja osnovne bolesti.

U Službu hitne medicinske pomoći dnevno se javlja tri do pet pacijenata zbog kolapsa uzrokovanih nepovoljnim vremenskim prilikama i visokom temperaturom.

“To su pretežno pacijenti koji imaju komorbiditete, te su im trenutne vremenske neprilike samo dodatno doprinijele destabilizaciji zdravlja organizma”, kažu u banjalučkom Domu zdravlja.

Svim građanima, a posebno hroničnim bolesnicima ljekari savjetuju izbjegavanje boravka na otvorenom od 10.00 do 17.00 časova, zatim unos dovoljne količine tečnosti, najviše vode, izbjegavanje alkohola, jako zaslađenih i gaziranih sokova, laganiju ishranu sa više svježeg voća i povrća, izbjegavanje masne i začinjene hrane, te nošenje adekvatne odjeće.

“Za pacijente koji liječe neku hroničnu bolest veoma je važno da redovno koriste svoje lijekove onako kako su propisani”, napominju iz banjalučkog Doma zdravlja.

(Srna, E.M)