Vijesti 24.05.2016.

Dom zdravlja u Bosanskom Petrovcu često i bez struje

ČITANJE: 1 minuta

Prema riječima Reufa Čauševića, direktora ove zdravstvene ustanove, raspolažu sa tri medicinska vozila, koja su stara oko 15 godina, a prosjek pređenih kilometara je više od 400.000.

“Takva vozila slati na put od po nekoliko stotina kilometara je vrlo rizično. Svi naši vapaji nadležnim institucijama da bude kupljeno ili nabavljeno novije vozilo ostali su bez odjeka”, istakao je Čaušević.

Dodao je da već duže vrijeme, zbog zastarjelosti vozila i visokih troškova prevoza, pacijente ne voze van Unsko-sanskog kantona, već ih samo transportiraju do Kantonalne bolnice u Bihaću.

Prema njegovim riječima, zbog visokih cijena problem im predstavlja i održavanje medicinskih aparata, zbog čega su primorani da već duže vrijeme rade s opremom koja nije prošla postupak certificiranja.

Poseban problem u radu ove zdravstvene ustanove predstavlja stara i dotrajala elektromreža, zbog čega im često nestaje struja.

“Imamo stari agregat, proizveden prije 40 godina, i kada ga uključimo, često dolazi do kvara na tehničkoj opremi. Neophodan nam je novi, ali kao i u slučaju vozila, svi naši apeli su ostali bez odjeka”, kaže Čaušević.

Dodao je da i pored postojećih teškoća, zahvaljujući uštedama i odricanju zaposlenika, ova ustanova posluje na pozitivnoj nuli. Međutim, zbog teške ekonomske situacije i malih plata imaju problema i sa manjkom stručnog kadra.

“Trenutno trebamo nekoliko liječnika specijalista, a već duže vrijeme nemamo zaposlenog pravnika. Zbog malih plata ova radna mjesta nisu dovoljno atraktivna”, rekao je Čaušević.

(Nezavisne)