Biznis 13.07.2020.

DOMAĆA PREDUZEĆA SE BRZO PRILAGODILA: Poslove iz kancelarije preselili na onlajn platforme

ČITANJE: 3 minute

Pero Ćorić, direktor Privredne komore RS rekao je da su se domaća preduzeća da bi opstala u jeku epidemije virusa korona morala  veoma brzo prilagoditi i dogovaranje poslova iz kancelarija i sa sajmova preseliti na onlajn platforme, čime su se za korak približili digitalnoj transformaciji, koja je neminovna.

Ćorić je naglasio da je domaća privreda izuzetno brzo s konvencionalnog načina komuniciranja prešla na savremeni vid sklapanja poslova.

Prema njegovim riječima, brzina je svakako jedna od prednosti onlajn komunikacije.

“Digitalna transformacija u industriji je neminovna i za sve što slijedi uveliko se pripremamo. Po ugledu na Privrednu komoru Srbije, prije mjesec smo osnovali Centar za digitalnu transformaciju. Savremene tehnologije će morati mnogo brže biti primijenjene u našim preduzećima nego što se to ranije moglo i pretpostaviti – istakao je Ćorić.

Dodao je da uvođenje digitalnih tehnologija podiže konkurentnost domaćih preduzeća.

Prema njegovim riječima, možda će doći do smanjenja broja ljudi u određenim segmentima, ali će sigurno sve biti daleko ekspeditivnije.

On navodi da je ovo šansa za nove generacije koje dobro barataju digitalnim tehnologijama.

“Industrija 4.0 je pred nama, a virus korona će nas natjerati da prelomimo u svojim glavama i ako je išta dobro u pandemiji, onda je to prihvatanje savremene tehnologije kao bržeg i efikasnijeg načina poslovanja”, naglasio je Ćorić.

Govoreći o spremnosti domaćih preduzeća na novi način poslovanja, Ćorić kaže da u idućih nekoliko dana planiraju u deset privrednih društava dovesti konsultante iz Srbije koji će analizirati koliko su te firme do sada uspjele da se transformišu u digitalnom smislu, piše Glas Srpske.

– Analiza će obuhvatiti pet privrednih društava iz metalskog sektora i pet iz drvoprerađivačke industrije – rekao je Ćorić i dodao da među firmama koje su napravile veliki iskorak prednjače “Grossist” iz Prijedora, te “Mreža-Network” iz Dervente.

Direktor prijedorskog preduzeća “Grossist” iz sektora drvoprerade Ratko Macanović kaže za “Glas Srpske” da nastoje sačuvati tržište i pronaći kupca za svih 200 proizvoda iz svog asortimana.

– Teško je sve to raditi onlajn, ali nastojimo ići u korak s vremenom. Mora se ići naprijed, iako je sve neizvjesno. Radimo na kupovini CNC mašina i modernizaciji svakog segmenta proizvodnje – rekao je Macanović.

Direktor firme “Mreža-Network”, koja se bavi proizvodnjom kablova i  kablovskom tehnologijom za auto-industriju, Zoran Tošić kaže da je njihov rad svih 15 godina bio podređen savremenim tehnologijama.

– Imamo automatsko praćenje proizvodnje, automatsko izdavanje radnih naloga, uvodimo najsavremenije metode proizvodnje i u sve to investirali smo mnogo. Spremali smo se za revoluciju 4.0 ne sluteći da će korona sve to ubrzati – rekao je Tošić, naglasivši da je pandemija smanjila obim proizvodnje za oko 40 procenata u toj kompaniji.

Poslovni susreti

S ciljem povezivanja preduzeća iz BiH i dijaspore Intera Tehnološki park iz Mostara, uz suorganizaciju Spoljnotrgovinske komore BiH, organizuje od 28. do 30. jula onlajn konferenciju i poslovne susrete “CONNECTO 2020”. Povezivanjem preduzeća otvara se mogućnost izvoza proizvoda na nova tržišta, sklapanje novih dobro plaćenih poslova, kreiranje novih proizvoda i iskorišćavanje potencijala BiH. Učešće na konferenciji je besplatno, a prijavilo oko 90 učesnika.

(A.M/banjaluka.net)