Domaće firme odahnule, stiže repromaterijal iz Kine

Nakon što je domaćim preduzećima bila obustavljena isporuka repromaterijala iz Kine zbog pojave virusa korona, stižu ohrabrujuće vijesti da isporuka počinje u ponedjeljak.

Ovo je za “Nezavisne” potvrdio Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore Republike Srpske.

“Informacije koje smo dobili od pojedinih preduzeća mogu nas ohrabriti, a to je da su njihovi partneri u Kini dobili dozvolu za nastavak rada”, kazao je Blagojević.

Iako se ne nalaze u neposrednoj blizini Vuhana, u kojem je zabilježena pandemija ovog virusa, odlukom tamošnjih vlasti kineski partneri bili su suočeni sa zatvaranjem fabrika na nekoliko sedmica, a u domaćim preduzećima  pribojavali su se da će ta blokada trajati duže.

“Da je rok isporuke još prolongiran, domaćim preduzećima bi to napravilo dodatne probleme i troškove, jer naše firme ne bi mogle da ispoštuju ono na  šta su se obavezale ugovorima”, rekao je Blagojević.

Slijedom događaja, kako pojašnjava, domaće firme u tom slučaju morale bi da repromaterijal nabavljaju od drugih kompanija i za to plate mnogo skuplje, što bi svakako uticalo na njihovu konkurentost.

“Iako je obustava isporuke repromaterijala trajala kratko, sigurno će biti pojedinih poremećaja u isporuci proizvoda naših firmi ka njihovim partnerima, ali nadamo se da neće biti značajnih ugrožavanja ugovora”, pojasnio je Blagojević.

Obustavom isporuke repromaterijala iz Kine najviše su bila ugrožena preduzeća iz sektora metalske, elektro i industrije plastike.

Vinko Džombić, vlasnik preduzeća “Vineks” iz Čelinca, koje iz Kine nabavlja elektrokomponente, odnosno signalne sijalice, LED diode i otpornike, ističe da su na početku stahovali šta će biti sa ugovorenim poslovima.

“Da je blokada isporuke potrajala duže, moglo bi se odraziti na naše poslovanje, ali imamo ohrabrujuće informacije da isporuka repromaterijala počinje u ponedjeljak”, kazao je Džombić.

Dodao je da je njihovo preduzeće imalo jednomjesečnu proizvodnju na zalihama,  tako da nisu morali obustaviti rad.

“Ako proizvođači iz Kine  počnu sa radom u ponedjeljak  i ako se rad bude odvijao normalno, naša preduzeća neće ni osjetiti da je bila blokada isporuke repromaterijala iz Kine”, kazao je Džombić.

Igor Gavran, ekonomski analitičar, ističe da je obustava isporuke repromaterijala iz Kine imala negativan uticaj na privredu.

“A posebno kod onih proizvođača koji nisu imali dovoljne zalihe ili alternativne izvore snabdijevanja, a odrazila se i na krajnje kupce u pogledu produženih rokova isporuke ili otkazivanja narudžbi i nabavki iz skupljih alternativnih izvora”, rekao je Gavran.

Dodaje da, ukoliko se obnovi isporuka, kao što je najavljeno, to će svakako pomoći prevazilaženju navedenih problema.

“Ali se šteta neće moći ‘izbrisati’ i konačni dugoročni efekti će zavisiti od stanja svih poslovnih subjekata koji su imali štetu i daljih ekonomskih kretanja, odnosno mogućnosti da se one pokriju iz unutrašnjih rezervi ili nadoknade boljim poslovanjem u narednom periodu”, zaključio  je Gavran.

Crna Gora proglašava kraj epidemije u junu?

Kraj epidemije virusa korona u Crnoj Gori, ukoliko ne bude novih slučajeva, mogao bi da bude proglašen početkom juna, smatra direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša. “Ako do 2. juna ne bude nijednog slučaja virusa korona, onda možemo reći da smo sa ovom epidemijom završili”, rekao je Mugoša. Mugoša je upozorio građane da nije

BANJALUKA: Od ponedjeljka prilagođeni ljetnji režim polazaka

S obzirom na to da se privredna i ostala djelatnost na području grada Banjaluka vraća u funkciju, da je ukinuto vanredno stanje i policijski čas, od ponedeljka 25. maja, javni prevoz putnika će funkcionisati sa ljetnjim režimom redova vožnje koji će na određenim pravcima biti prilagođen trenutnoj epidemiološkoj situaciji, saopšteno je iz Gradske uprave Banjaluka.

Han: Zapadni Balkan pripada Evropi

Johanes Han, komesar Evropske komisije za budžet i administraciju i bivši komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju poručio je da Zapadni Balkan pripada Evropi. U razgovoru za hrvatski “Express” Han je, između ostalog, odgovorio i na pitanje da li će proces proširenja Evropske unije biti na odgođen na duži period te šta

Video koji prikazuje kako se virus korona proširio svijetom

Virus korona je širom svijeta zarazio više od 5.384.000 ljudi, a do sada je od posljedica infekcije umrlo preko 343.000. Oporavilo se više od 2,2 miliona ljud, a najviše zaraženih i umrlih je u Sjedinjenim Američkim Državama. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorava da Јužna Amerika postaje novo žarište pandemije. “Chanel 4 News” objavio je video kojim

KOLIKO SU SADA OPASNE SVAKODNEVNE AKTIVNOSTI: Evo šta nosi najviši stepen rizika

Dr Suzan Hasig, epidemiolog Fakulteta za javno zdravlje i tropsku medicinu Univerziteta Tulejn u Nju Orleansu govorila je o rizicima izlaska u restorane, okupljanja s prijateljima, ali i otvaranja poštanskog sandučeta. Ona preporučuje da se nose maske kad god je to moguće i da se drži rastojanje od dva metra. Visok stepena rizika: Porodična okupljanja

CIK raspisao tender za štampanje i pakovanje glasačkih listića

Centralna izborna komisija (CIK) BiH raspisala je juče međunarodni tender za usluge štampanja i pakovanja glasačkih listića za lokalne izbore u BiH koji će biti održani 15.novembra, javljau federalni mediji. Vrijednost tendera, odnosno ugovorenih usluga objavljenih i na Portalu javnih nabavki, procijenjena je na 1.111.100 maraka, prenosi “Avaz.ba”. Rok za dostavu ponuda je 6.jul do 14

IZETBEGOVIĆ: 1986. sam predvidio rat

Bakir Izetbegović, predsjendik SDA, dao je intervju televiziji Igman. U jednosatnom intervjuu Izetbegović je govorio o svemu i svačemu, od ratnih vremena do unutarstranačkih turbulencija. Izetbegović je kratko komentarisao i aferu “Respiratori. “Neka istraže i neka odgovara svako za ono što je radio. SDA uvijek samo jednu instrukciju daje – poštujte procedure, radite pošteno, a