Biznis 30.08.2016.

Domaće tržnice za strane proizvode: Milioni za holandski luk i albanski paradajz

ČITANJE: 1 minuta

Na uvoz voća iz povrća koje se proizvodi u BiH, u prvom polugodištu ove godine potrošeno je preko 120 miliona KM.

Uvozni paradajz koštao je enormnih 10,5 miliona KM od čega se skoro polovina odnosi na paradajz iz Turske, dok je 2,7 miliona KM koštao paradajz iz Albanije. Za prvih šest mjeseci smo dali 4,4 miliona KM na obični luk, od čega 2,8 miliona KM za uvoz crvenog luka iz Holandije.

Vrijednost uvezenog krastavca je iznosila 1,4 miliona KM, a ovo povrće je najviše uvezeno iz Italije. Na uvoz paprika potrošeno je 3,7 miliona KM, a krompira blizu dva miliona KM, najviše iz Srbije i Hrvatske. Od Srbije smo kupovali mrkvu i bijelu repu.

Slična situacija je i sa voćem. Uvoz jabuka i krušaka koštao je preko 15 miliona KM, od čega je blizu sedam miliona KM potrošeno na uvoz ovog voća iz Poljske i Belgije. Vrijednost lubenice iz Turske iznosila je 1,3 miliona KM, a preko pola miliona KM smo dali na grožđe iz Italije i višnje iz Hrvatske.

Predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Bruno Bojić je pozvao nadležne u BiH da provedu kontrolu i sankcionišu uvozni lobi koji se i dalje širi u BiH i nanosi štetu domaćim proizvođačima.

– Treba pojačati inspekcijske kontrole koje će utvrditi porijeklo proizvoda – istakao je Bojić.

(EuroBlic)