Biznis 19.08.2016.

Domaći namještaj u svjetskim salonima

ČITANJE: 2 minute

Drvoprerađivački sektor BiH je u prvoj polovini godine nastavio izvoznu ekspanziju, a vrijednost isporučenog namještaja povećana je za 10,9 odsto u odnosu na isti period lani.

Drvni sektor kontinuirano bilježi trend povećanja izvoza, ali s druge strana prisutan je i negativan bilans isporuke velikih količina trupaca i celuloze.

Proizvođačima se postepeno mijenja svijest i shvataju da samo finalizacija doprinosi uspjehu na zahtjevnim tržištima, ali rad u lošem ambijentu i pod bremenom brojnih fiskalnih i parafiskalnih nameta otežava njihov napredak ka stvaranju sopstvenog prepoznatljivog brenda.

Dodatni problem koji muči većinu firmi koja se bave drvopreradom je i manjak kvalifikovanog kadra, jer je dobrog stolara, tapetara ili inženjera sve teže pronaći na tržištu rada.

Podaci Spoljnotrgovinske komore BiH pokazuju da je u prvih šest mjeseci izvoz namještaja činio oko 53 ukupnog izvoza sektora drveta, namještaja i papira.

– U prvoj polovini godine domaći proizvođači su u inostranstvo isporučili namještaj “težak” 552,74 miliona KM ili 10,9 odsto više u odnosu na isti period lani – kažu u Spoljnotrgovinskoj komori i dodaju da je višestruko manji uvoz iznosio 81,12 miliona KM.

Predsjednik Sektora za makroekonomski sistem u Spoljnotrgovinskoj komori BiH Momir Tošić kaže da rast izvoza namještaja ohrabruje, ali da bi izvoz poluproizvoda morao biti smanjen nauštrb finalizacije.

– Privatizacija je unazadila velike proizvođače namještaja koji su u jednom periodu i zaustavili proizvodnju da bi je opet poslije, samoinicijativno, stidljivo pokrenuli. Drugi veliki problem koji muči proizvođače je i obezbjeđenje sirovine i bez unapređenja poslovnog ambijenta u ovoj grani nećemo moći ići naprijed – objašnjava Tošić.

Direktor prijedorske firme “Gavranović namještaj” Pero Gavranović kaže da se pomaci na tržištu osjete, a rast tražnje je posebno primjetan u ljetnim mjesecima kada mnogo naših ljudi iz inostranstva dolazi u zavičaj.

– Prednost domaćih proizvođača namještaja je niska cijena radne snage koja nam omogućava konkurentnost i na ino-tržištima – kaže Gavranović i dodaje da njegova firma sa uspjehom posluje na oba fronta, a u inostranstvu su posebno angažovani na opremanju hotela u Njemačkoj i Austriji.

Rezultati

Sektor drveta, namještaja i papira je u prvoj polovini godine izvezao proizvode vrijedne 1,03 milijarde KM, što je za 12,81 odsto više u odnosu na isti period lani. Uvoz je u istom periodu iznosio 419,32 miliona KM ili 9,71 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

(Glas)