Magazin 03.12.2015.

Domaćice metlu u ruke: Usisivači štetni za zdravlje!

ČITANJE: 2 minute
usisivac
Vaš usisivač vam pomaže da se oslobodite prašine, mrva i bakterija, a neki noviji čak pročišćavaju vazduh (?!). Bar smo u to do sada vjerovali…

Nova istraživanja pokazala su da neki usisivači mogu učiniti više štete nego koristi, jer prašinu i bakterije vraćaju nazad u vazduh i tako šire zaraze i izazivaju alergije.

Australijski istraživači su ispitali 21 usisivač 11 proizvođača, kao i dva komercijalna modela. Usisivači su bili stari od šest mjeseci do 22 godine i koštali između 80 i 600 evra.

Mjerene su 62 različite emisije u vazduh. Svi su ispuštali neke bakterije, prašinu i alergene nazad u vazduh. Noviji i skuplji su doduše manje zagađivali, nego stariji i jeftiniji modeli.

Ipak, usisivači sa HEPA filterima (“high-efficiency particulate air”) otpuštali su nešto niži nivo prašine i bakterija nego usisivači koji nemaju specijalne filtere.

HEPA filteri bi trebalo da uklanjaju 99,9 odsto polena, životinjskih alergena i bakterija iz vazduha, ali se to očigledno ne dešava u toj mjeri.

Kako se riješiti ovog problema?

Nemojte žuriti i odmah bacati vaš usisivač. Samo stari usisivači koji nikad nisu čišćeni mogu biti opasni, jer uopšte svi ispravni i redovno održavani usisivači pokupe više prljavštine nego što izbace.

Postoji nekoliko načina da vazduh u vašem domu učinite čistijim.

Ako neko od vaših ukućana ima neku alergiju, trebalo bi da se otarasite tepiha. Mnogo su bolje “krpare”, prostirke koje možete jednom nedjeljno oprati u toploj vodi.

To će ubiti grinje i ostale alergene. Pajalice nemaju nikakvu funkciju, osim što raspršuju prašinu po kući. Umjesto nje uzmite mikrofiber krpu.

Stručnjaci i dalje tvrde da su usisivači sa HEPA filterima bolji od običnih, pa ipak nabavite jedan. Njime usisavajte i namještaj i često ga izmičite jer se iza obično skupljaju ogromne količine prašine i drugih alergena.

Ako patite od astme, zamijenite tepihe pločicama, drvenim ili podovima od linoleuma.

(B92)